Is met snel herstel dambreuk Alliance probleem opgelost…?

Plantage Alliance op Commewijne werd deze week getroffen door een dambreuk. Als je reacties her en der op social media moet geloven was hiervoor gewaarschuwd en was dit ook niet voor het eerst. 

Vanaf zondag drong het water bij hoge waterstand tot in de woningen van de bewoners door. Met de springvloed deze week stroomde het water van de Commewijnerivier met volle kracht het woongebied binnen. De schade aan woningen en inboedel is enorm. Een aanzienlijk deel van de landbouwgewassen liep onder water en is vernietigd.

Alliance is een oud-citrusplantage. Er wonen ongeveer 80 gezinnen die voornamelijk van de landbouw leven. De bewoners hadden eerder gepoogd de lekkages in de dam met zandzakken te dichten. Door de extra hoge waterstanden van deze dagen, vanwege de maanstand (volle maan), was de dam doorgebroken met als gevolg dat het woongebied overstroomde. Het water stond tot zeker 1 meter hoog in het dorp.  

Het Burger Informatie Centrum (BIC) Commewijne berichtte dinsdag op social media dat met man en macht gewerkt werd aan herstel van de dambreuk. Geposte foto’s moesten dat bewijzen. En dinsdagavond werd gemeld dat Alliance weer droog was.

Niet gerust op

Maar, is daarmee het probleem opgelost? Uit de vele reacties op social media zou je kunnen afleiden dat velen in de samenleving er niet gerust op zijn dat het nu veilig is voor de bewoners van Alliance. Velen hebben het gevoel dat de dambreuk met wat lapmiddelen is hersteld. De foto’s op social media tonen ook niet echt professioneel herstelwerk. Maar, wellicht moet het gezien worden als een tijdelijk herstel. 

Als dat inderdaad het geval is, dan volgt natuurlijk de vraag wanneer de regering overgaat tot een duurzaam, structureel herstel van de dam bij Alliance. De ministeries van Openbare Werken (OW) en Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) blijken in de ogen van velen in de samenleving de boosdoeners te zijn. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor hetgeen de bewoners van Alliance deze week is overkomen. Zij zouden nalatig zijn (geweest) in een structureel onderhoud (en herstel) van de dam.

Financiële tegemoetkoming?

Naast het herstel van de dam vragen vele mensen zich ook af, zo wordt duidelijk uit de vele reacties op social media, of de bewoners van Alliance die schade hebben opgelopen door de gevolgen van de dambreuk enige financiële tegemoetkoming kunnen verwachten. Immers, buiten hun schuld om en mogelijk zelfs door toedoen van de autoriteiten – indien er sprake is van verwaarloosd onderhoud van de dam – is veel inboedel, waaronder ook keukenapparatuur (koelkasten, gasfornuizen) beschadigd geraakt en veel moet ook als verloren worden beschouwd.

Een burger post deze reactie op social media: “Hoe gaat de staat om met de schade van de inboedels? Want het is door OW-nalatigheid. Wanbeleid van LVV. Deze situatie kon worden voorkomen. Het was bekend. Hopelijk dat de bewoners zullen worden gecompenseerd . Al hun huisraad is verloren gegaan.”

Iemand anders wijst met een beschuldigende vinger in de richting van het Burger Informatie Centrum Commewijne: “Jullie zijn onderdeel van het gezag in het district en direct betrokken. Waar zijn al jullie bestuursopzichters en civieltechnische arbeiders? Het is geen geval dat vandaag is gebeurd, maar tig jaren aangekaart wordt door de bewoners. Wat nu? De totale gemeenschap zit in wanhoop door jullie nalatigheid. Het word nu echt tijd om de stier bij de horens te pakken.”

De nabije toekomst zal uitwijzen hoelang de bewoners van Alliance het droog kunnen houden en hoelang het gaat duren alvorens de verantwoordelijke autoriteiten overgaan tot een duurzaam, structureel herstel van de dam in plaats van steeds maar weer met pappen en nathouden een beetje herstelwerk te verrichten….

PK

error: Kopiëren mag niet!