IMF bereikt akkoord  met Suriname over zevende evaluatie van ‘Extended Fund Facility’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Surinaamse autoriteiten hebben een akkoord bereikt over de zevende evaluatie van Suriname’s economische herstelprogramma, ondersteund door de Extended Fund Facility (EFF). Dit akkoord, onderworpen aan goedkeuring door de Raad van Bestuur van het IMF, zou Suriname toegang geven tot ongeveer 62,5 miljoen USD.

Suriname heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in zijn economische stabilisatie, met groeiende economie, dalende inflatie en terugkerend investeerdersvertrouwen. De autoriteiten richten zich op begrotingsdiscipline en structurele hervormingen om instellingen te versterken en goed bestuur te bevorderen.

Ondanks uitdagingen, zoals tegenvallende fiscale prestaties door lagere niet-belastinginkomsten en overschrijdingen aan elektriciteitssubsidies, neemt Suriname corrigerende maatregelen. Het elektriciteitsbedrijf zal de middelen uit tariefverhogingen terugstorten op de staatsbegroting en maandelijkse bijdragen leveren om het sociale programma te ondersteunen.

De bescherming van kwetsbare groepen blijft een prioriteit, met doelstellingen voor sociale uitgaven gehaald en verdere hervormingen in de pijplijn. Suriname boekt ook vooruitgang met schuldsanering en behoudt controle over toezeggingen om leveranciersachterstanden te voorkomen.

De Centrale Bank van Suriname implementeert een restrictief monetair beleid om inflatie te verminderen en werkt aan het verbeteren van de werking van de valutamarkt. Er wordt ook aandacht besteed aan kwetsbaarheden in het banksysteem en de herkapitalisatie van banken.

Deze hernieuwde toewijding en structurele hervormingen onderstrepen de wil van Suriname om de economische stabiliteit te waarborgen en vertrouwen te herstellen, terwijl ze blijven werken aan de verbetering van de algehele economische gezondheid en sociale welzijn.

error: Kopiëren mag niet!