Extreme hitte: Alertheid gevraagd voor open vuur en brand door sigarettenpeuken

De stijgende temperaturen vandaag de dag vormen een ernstige uitdaging voor de veiligheid en gezondheid van mens en natuur. Eerder deze week rapporteerde de Meteorologische Dienst van Suriname temperaturen variërend tussen 34 en 35 graden Celsius, met een gevoelstemperatuur die kan oplopen tot 40 graden Celsius. 

Deze extreme hitte vereist aanpassingen in de levensstijl, zoals het dragen van lichte en beschermende kleding, regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen, en het efficiënt gebruik van airco’s en ventilatoren om koel te blijven.

Echter, naast deze persoonlijke aanpassingen, brengt de hitte ook andere risico’s met zich mee, zoals een verhoogd risico op brand. 

Het Rode Kruis Suriname heeft onlangs gewaarschuwd voor de gevaren van branden op open terreinen, vooral door de aanwezigheid van brandende sigarettenpeuken, wat kan resulteren in open vuur. De extreme droogte maakt gras, bomen en planten snel vatbaar voor brand. Dit kan ernstige schade veroorzaken aan gebieden, vooral dichtbij woningen. 

Het is van belang dat een ieder extra voorzichtig is met vooral sigarettenpeuken en open vuur. Zorg ervoor dat peuken volledig zijn gedoofd voordat je ze weggooit en voorkom dat ze in droog gras of op bermen terechtkomen. Door samen alert te zijn en verantwoordelijk om te gaan met vuur en sigarettenpeuken, kunnen branden en ongelukken voorkomen worden tijdens de hittegolf. 

SD

error: Kopiëren mag niet!