Bidens wanhoop voor ‘buitenlandse beleidswinst’ verklaart waarom Blinken te vroeg met Gaza-deal kwam

“De Amerikaanse regering is er bijzonder gretig op uit om een ​​overeenkomst aan te kondigen, gedreven door zowel diplomatieke als binnenlandse druk,” vertelde Dr. Imad Salamey, universitair docent politieke wetenschappen aan de Lebanese American University, aan Sputnik, waarin hij commentaar gaf op de reden waarom Israëlische functionarissen niet hebben bevestigd bereid te zijn om het gijzelaars-voor-staakt-het-vuren-‘overbruggingsvoorstel’ van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken te accepteren.

“De regering-Biden ziet het succes van zo’n overeenkomst als een potentiële buitenlandse beleidswinst, die haar positie voor de komende verkiezingen zou kunnen versterken,” legde Salamey uit.

Daarentegen “kan de Israëlische regering te maken krijgen met aanzienlijke interne uitdagingen met betrekking tot de deal”, merkte de waarnemer op, eraan toevoegend dat “de regering van premier Netanyahu diep verdeeld is, en elke officiële bevestiging deze verdeeldheid zou kunnen verergeren, wat mogelijk zou kunnen leiden tot aftreden of zelfs de ineenstorting van de coalitie.”

“Dus terwijl de VS graag vooruitgang publiceert, zou Israël voorzichtiger kunnen zijn en de binnenlandse gevolgen van elke publieke erkenning van de overeenkomst kunnen afwegen”, concludeerde de expert.

Israëlische mediaberichten geven aan dat de regering niet zal instemmen met de Amerikaanse deal, en “in ieder geval in Israël is het voor iedereen duidelijk dat er geen deal zal komen”, vertelde Dr. Simon Tsipis, waarnemer internationale zaken in Tel Aviv, aan Sputnik.

“Netanyahu is begonnen te verwijzen naar het feit dat het punt van de overeenkomst dat hem niet bevalt de Hamas-eis is dat Israël zijn troepen terugtrekt van de Philadelphi Corridor-grens” tussen Gaza en Egypte, zei Tsipis, verwijzend naar Tel Avivs onwil om het grensgebied los te laten om de hervatting van wapensmokkel te voorkomen.

“Maar naar mijn mening is dit slechts een excuus voor het feit dat Netanyahu niet geïnteresseerd is in het sluiten van een deal met Hamas, ongeacht de inhoud ervan,” zei de waarnemer, opmerkend dat voor Netanyahu het conflict niet alleen een kwestie is geworden van politiek overleven, maar ook van zijn persoonlijke vrijheid, gezien de strafrechtelijke onderzoeken in Israël die boven zijn hoofd hangen.

error: Kopiëren mag niet!