Timboektoe in Mali

Vandaag de dag had Mali 🇲🇱 een universiteit in 1200 na Christus die astronomie, geografie, geneeskunde, wiskunde en ga zo maar door onderwees. De thuisbasis van Mansa Musa, de rijkste man in de geschiedenis van de mensheid!!!

Timboektoe in Mali is de thuisbasis van een van ’s werelds oudste universiteiten, Sankore, die bibliotheken had vol met manuscripten geschreven in Ajama (Afrikaanse talen zoals Hausa geschreven in schriften in de vorm van Arabisch) in 1200 na Christus.

De universiteit van Sankore zou rond 988 na Christus zijn gebouwd door Mansa Musa, de rijkste man in de geschiedenis. Vakken die aan de universiteit werden gestudeerd, waren onder andere aardrijkskunde, astronomie, geneeskunde, wiskunde, wetenschap en zelfs geschiedenis, ondanks het feit dat geschiedenis nooit deel uitmaakte van enig onderwijscurriculum in de islamitische wereld in die tijd.

Toen Europeanen en Aziaten Mali in de 13e tot 18e eeuw begonnen te bezoeken en te koloniseren, begonnen de Malinezen hun manuscripten te verstoppen in kelders, zolders en ondergronds uit angst voor vernietiging of diefstal door buitenlanders.
In de recente geschiedenis zijn er maar liefst 700.000 manuscripten herontdekt en deze zijn in moderne en geavanceerde wiskunde.

error: Kopiëren mag niet!