Suriname kent geen sportpaspoorten, wel naturalisatie voor sporters

De directrice  van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anastatia Kanapé-Pokie,gaf aan Dagblad Suriname mee dat Suriname geen sportpaspoorten kent conform de wet en regelgeving. De paspoortinstructie van Suriname vermeldt ook geen sportpaspoorten.

Anastatia Kanapé-Pokie geeft aan dat  dat Suriname geen sportpaspoorten uitgeeft.

Wat betreft naturalisatie biedt de wet op nationaliteit en ingezetenschap wel mogelijkheden om naturalisatie aan te vragen.

Sporters die genaturaliseerd zijn, hebben dit gedaan volgens artikel 16a van deze wet. Eenmaal genaturaliseerd en in het bezit van de Surinaamse nationaliteit, komen ze in aanmerking voor een paspoort.

Het proces voor het verkrijgen van een naturalisatiebewijs valt onder het ministerie van Justitie en Poliie, dat verantwoordelijk is voor het naturalisatiebeleid. CBB komt pas in beeld bij de uitvoering nadat de Surinaamse nationaliteit is verkregen.

Sporters die zijn genaturaliseerd, kunnen hun paspoort aanvragen, maar voor stemrecht en kandidaatstelling gelden aanvullende eisen.

Volgens de Kieswet moeten personen ook ingezetenen zijn, wat betekent dat ze in Suriname moeten wonen en dit moet blijken uit het bevolkingsregister. Sporters met de Surinaamse nationaliteit die niet in Suriname wonen, kunnen zich dus niet kandidaat stellen en hebben geen stemrecht.

Tussen november 2019 en mei 2024 hebben 59 sporters de Surinaamse nationaliteit verkregen op grond van artikel 16a van de wet op nationaliteit en ingezetenschap.

error: Kopiëren mag niet!