“Ik heb besloten om mijn huis liever aan buitenlanders te verhuren”

“Een huis tegenwoordig huren of zelf aan iemand verhuren is moeilijk”, zegt Rafi. Hij geeft aan dat er inderdaad veel huizen zijn die leegstaan, maar dat er ook een hele reden achter zit. Rafi zelf heeft een huis in Suriname en geeft aan dat hij het al acht keren aan diverse personen heeft verhuurd. 

“Ik heb heel vaak moeten renoveren en nieuwe dingen moeten plaatsen, maar uiteindelijk worden ze toch weer vernield. Bij de zesde verhuizing was ik niet in het land en zijn die mensen met de deuren, wasbak en shutters ervandoor gegaan. Heel erg en dan hadden ze meer dan een jaar niet voor de huur betaald. Ik heb toch niets gedaan, maar heb besloten om mijn huis liever aan buitenlanders te verhuren”, zegt de verhuurder.

Rafi vindt dat hij als Srananman zichzelf niet keer op keer in de kosten kan zetten. “En dit gedrag verpest het voor een ieder. Ook bij huurders die goedkoop vragen en zelf het erf onderhouden, sta ik voor de kosten bij elke renovatie. In het begin was ik strak, maar na twee huurders besloot ik dan zelf dingen op te pakken en dan de kosten anders te verrekenen. Maar dat werkte ook niet. Toen nam ik alle kosten op mezelf en dan nog. Maar nu heb ik het heel makkelijk. Ik heb al twee buitenlanders gehad als huurders en het huis is nog heel netjes. Het erf wordt zelf door hen onderhouden, en andere kosten nemen ze op zich. Ik word alleen gebeld wanneer de maandelijkse betaling moet worden voldaan. Het kan dus wel anders, maar veel mensen moeten ook anders gaan denken”, zegt Rafi.

Een andere verhuurder, Zoureena, zegt dat zij ook ervoor kiest om haar huis aan buitenlanders te verhuren.

“Er zijn heel veel mensen die op zoek zijn naar een huis en ik voel met ze mee, maar ik wil ook niet op verlies draaien. Een huis bouwen en onderhouden is niet makkelijk, maar als het voor je wordt verhuurd in een goede staat en je het voor jaren gaat huren neem het dan op dat moment of voor die korte tijd als een plek waar je veilig en netjes wilt zijn. Als er dingen zijn, kan je die met de verhuurder bespreken, maar vraag niet te veel als je weet dat jij zelf voor vele dingen heb gezorgd. Als jijzelf een verandering wilt aanbrengen, kan er gesproken worden. Maar doe geen dingen zomaar of maak geen misbruik. Dit heeft ertoe geleid dat veel huizen leeg staan, vele mensen geen onderdak hebben en nog zoeken en vele verhuurders de prijs blijven verhogen. Sommigen doen dat uit gierigheid, maar anderen uit bezorgdheid. Koester wat je nu hebt en behandel dat als een plek waar je veilig wilt zijn. Wacht niet op anderen”, aldus verhuurster Zoureena.

TM

error: Kopiëren mag niet!