Colombia verbiedt kolenexport naar Israël

De president van Colombia heeft een decreet ondertekend dat de export van kolen naar Israël verbiedt in een poging Tel Aviv ertoe aan te zetten de oorlog in Gaza te beëindigen.

Volgens een bericht van Bloomberg werd het decreet vorige week ondertekend. Colombia is de grootste leverancier van kolen aan Israël. Het is ook de zesde grootste exporteur van overzeese kolen ter wereld en de tweede grootste in Zuid-Amerika.

Vorig jaar exporteerde Colombia 56,4 miljoen ton van het product. Het verbod op kolenexport naar Israël werd voor het eerst aangekondigd in juni, toen president Gustavo Petro op X zei: “We gaan de kolenexport naar Israël opschorten totdat de genocide stopt”, aldus de Financial Times.

Het ministerie van Handel van het land zei dat het verbod vijf dagen na de publicatie van het decreet in het staatsblad van kracht wordt, maar dat het geen invloed heeft op reeds gecontracteerde kolenvolumes.

In de eerste acht maanden van 2023 bedroeg de Colombiaanse steenkoolexport naar Israël in totaal $ 320 miljoen, zo meldde de FT in juni. In mei van dit jaar verbrak Colombia echter zijn diplomatieke betrekkingen met Israël te midden van de oorlog met Hamas.

error: Kopiëren mag niet!