De Surinaamse regering heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in de bestrijding van de economische uitdagingen waarmee het land te maken heeft gehad.
In recente uitspraken verduidelijkte president Chan Santokhi de stappen die ondernomen zijn om de economie te stabiliseren en de schuldpositie te verbeteren. Toen de schuldenlast ten opzichte van het BBP op 165% stond, bevochten slechts enkele van de grootste economieën ter wereld een dergelijke zware opgave. Door herstructurering wisten wij het percentage terug te brengen naar 65%, wat aanzienlijke inspanningen vergt.
De inflatie heeft ook een stevige daling gezien, van ruim 60% terug naar 15%, samen met stabilisatie van de wisselkoersen en verbetering van het begrotingstekort.
Deze resultaten vormen de parameters van macro-economische stabiliteit, aldus president Santokhi.
Echter, de uitdaging blijft hoe deze macro-economische voordelen vertaald kunnen worden naar het dagelijks leven van de bevolking. De samenleving wil verbeteringen zien in koopkracht en salaris, terwijl boeren compensatie eisen voor droogteschade en andere de impact van klimaatveranderingen willen verlichten.
Het probleem ligt in het feit, dat er een terugval in de inkomsten is, waardoor uitgaven en hun evenwicht met de inkomsten onder druk komen te staan. De huidige inkomsten uit directe en indirecte belastingen voldoen niet aan de gestelde targets. Tegelijkertijd nemen de uitgaven toe, gedeeltelijk door de noodzaak koopkrachtsversterking en voorziening van verschillende beroepsgroepen.
Een mogelijke oplossing, voorgesteld en ondersteund door het Internationaal Monetair Fonds, IMF,, is de verhoging van energietarieven en de verschuiving van object-subisidies naar subject-subsidies. Deze transformatieve aanpak zorgt ervoor dat meer inkomsten naar de staatskas vloeien in plaats van bij bedrijven zoals EBS blijven hangen.
Een andere pijler in deze plannen is het overleg tussen technische commissies van de vakbonden en de regering. Het doel is om energietarieven in evenwicht te brengen en een akkoord te bereiken over koopkrachtversterkende maatregelen die implementaties haalbaar maken zonder macro-economische stabiliteit te ondermijnen.
Binnenkort zal een IMF-review plaatsvinden en de resultaten daarvan zullen de verdere koers van de economische plannen van de regering bepalen. De uitdaging is groot, maar de regering zet zich volledig in om de nodige stabiliteit te behouden en tegelijkertijd te werken aan oplossingen die effect hebben op de bredere samenleving.
Het uiteindelijke doel is de financiële stabiliteit te bewaken terwijl de voordelen van de economische verbeteringen breed gedeeld worden. De regering werkt stelselmatig samen met diverse belangengroepen om de gewenste resultaten te behalen, aldus president Chan Santokhi