Uitbraak mpox in Afrika dreigt zich te verspreiden: Dringende oproep tot actie

De Afrikaanse gezondheidsautoriteit Africa Centers for Disease Control and Prevention (Africa CDC) waarschuwt voor een zich snel verspreidende uitbraak van een nieuwe variant van het mpox-virus in Afrika. Deze nieuwe variant, 1b, werd voor het eerst ontdekt in september 2023 in de Democratische Republiek Congo (DRC). Tot nu toe zijn er meer dan 17.000 gevallen en een hoog sterftecijfer, vooral onder kinderen.

Het mpox-virus, voorheen bekend als het apenpokkenvirus, verspreidt zich via wondjes op de huid en kan ook seksueel worden overgedragen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft, samen met de Africa CDC, een noodtoestand uitgeroepen en dringt aan op internationale steun om een pandemie te voorkomen. De nieuwe variant zou zich anders wereldwijd kunnen verspreiden.

Suriname

Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname blijft de situatie nauwlettend volgen en zal de bevolking op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen. Het heeft echter niet aangegeven welke directe maatregelen en controles het zal nemen, terwijl bekend is dat het virus al voorkomt in Zweden in Europa. Via toegang tot Nederland en Frankrijk kan het apenpokkenvirus snel naar Suriname worden overgebracht. We hebben vluchten naar Europa en ook een grote stroom van personen uit Frans-Guyana. Het eerste geval van Covid-19 kwam ook ons land binnen via Nederland.

Ngashi Ngongo, stafchef van Africa CDC, benadrukt het dringende karakter van de situatie en roept op tot snelle en gezamenlijke actie. “Als we nu niets doen, zal de situatie exploderen”, waarschuwt hij. De DRC is zwaar getroffen vanwege de slecht ontwikkelde gezondheidszorg die geen adequate behandeling kan bieden.

Het virus lijkt virulenter dan eerdere varianten, met een sterftecijfer van drie tot vier procent in Afrika. De wijze van overdracht, die mens-op-mens contact en intiem contact omvat, maakt deze uitbraak bijzonder gevaarlijk, vergelijkbaar met vroegere hiv-epidemieën.

Tot nu toe heeft de uitbraak weinig internationale aandacht gekregen omdat deze voornamelijk Afrika treft. Ngongo benadrukt dat internationale solidariteit essentieel is om de epidemie te bestrijden. Hij roept op tot verbeterd toezicht, betere laboratoriumsystemen en verhoogde financiële steun van de internationale gemeenschap.

De WHO heeft de uitbraak inmiddels uitgeroepen tot een internationale noodsituatie, wat volgens Ngongo noodzakelijk is voor internationale samenwerking en aandacht. Hij merkt op dat de voortdurende stigmatisering van getroffen individuen het aanpakken van de epidemie verder bemoeilijkt, vergelijkbaar met de hiv-pandemie.

error: Kopiëren mag niet!