Rijstboeren willen deze week uitbetaling compensatiegelden en strafrechtelijk onderzoek kunstmestverdeling

De Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, de vertegenwoordiging van ontevreden rijstboeren, hebben maandag in een schrijven aan president Santokhi aangedrongen op uiteindelijke uitbetaling deze week van de veel besproken compensastiegelden aan rijstboeren die er aanspraak op maken.

Ze vinden het ook niet pluis, dat terwijl de besprekingen met de president nog in een onderzoeks- en onderhandelingsfase bevinden, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kunstmest distribueert aan personen die daar onrechtmatig aanspraak op maken. Aan de president wordt ook gevraagd, dat de frauduleuze handelingen met betrekking tot de kunstmestdistributie en die bij het opstellen van de compensatie registratielijst strafrechtelijk moeten worden onderzocht. 

De minister van LVV, Parmanand Sewdien, dient onmiddellijk aangifte te doen bij de politie tegen zijn staf en personeel. Indien de minister verzuimd dat te doen dan lijkt het erop, dat hij debet is aan de frauduleuze handelingen. De Belangengroep Padieverbouwers zegt dat de rijstboeren als collectief dan aangifte zullen doen tegen het ministerie van LVV, en de procureur-generaal vragen een onderzoek te starten.

In het schrijven aan de president eisen de rijstboeren dat zo spoedig mogelijk tot uitbetaling wordt overgegaan van de schadecompensatie uit de SRD 70 miljoen die de regering heeft vrijgemaakt. Indien dat nog lang op zich laat wachten, zeggen de rijstboeren genoodzaakt te zullen zijn de protestacties weer verscherpt op te pakken. 

“Zaken die niet goed lopen bij LVV met betrekking tot de rijstsector zullen wij op internationaal niveau kenbaar maken. Een van de methodes zal ook zijn om brieven te richten naar de Inter-American Development Bank (IDB) met handtekeningen van alle boeren. Die is al in de pipeline, maar wordt vooralsnog aangehouden vanwege het feit dat wij in een onderhandelingsfase zijn”, aldus de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie in de brief aan de president. 

President Santokhi wordt er op gewezen, dat hij nu wel moet kunnen inzien dat een klein groepje personen dat met hem werkt, het imago van de regering schaadt.

(Foto: Enkele leden van de Belangengroep Padieevrbouwers Nickerie gistermorgen bij het distriktscommissariaat te Nieuw Nickerie om de brief aan president Santokhi door tussenkomst van dc Senrita Gobardhan te overhandigen.)   

error: Kopiëren mag niet!