Het wordt tijd dat de president de burgers die verbetering gaat laten voelen…
“Er bestaat geen discussie over de macro-economische vooruitgang en prestaties die door de regering geboekt zijn. Maar burgers willen dat vertaald zien in hun portemonnee.” Zo heeft president Chandrikapersad Santokhi aangegeven. Volgens hem moet de macro-economische stabiliteit worden vertaald naar microniveau, op het niveau van de burger.
Volgens Santokhi zijn er uitdagingen en beperkingen; vooral met de randvoorwaarden van het IMF-Programma waarmee wordt gewerkt. “Maar we hebben ervoor gezorgd dat wij die maatregelen aangaan. De regering Santokhi-Brunswijk is ondanks alle grote uitdagingen en crisissen zowel nationaal als internationaal, steeds standvastig geweest aan de visie van duurzame ontwikkeling en structureel aanpak.”
Santokhi stelt ook, dat onder andere qua schuldpositie er grote vorderingen zijn geboekt. Zo is het niveau van de staatsschuld tegenover het bruto binnenlands product van 165% gebracht naar 65%. Toen de regering aantrad was het een van de hoogste in de wereld. De regering heeft in de drie jaren dat het IMF-Programma geïnitieerd is de schuldpositie teruggebracht. Ook is de inflatie van ruim 60% naar 15% gebracht. Dit resulteert volgens Santokhi in meer koopkracht voor de burgers. Echter stelt hij dat burgers meer verwachten.
“De mensen in het binnenland die slachtoffers zijn geworden van natuurrampen en de boeren die verlies hebben geleden willen gecompenseerd worden. Daarmee zijn wij bezig.”
Het is volgens de president een uitdaging om de behaalde macro-economische stabiliteit te vertalen naar micro niveau, aldus Santokhi tegenover ABC. President Santokhi gaf aan dat door keihard te werken en het uitvoeren van het regeerakkoord, het herstelplan en het IMF-Programma, goede beleidsresultaten neergezet zijn. Dit alles werd gerealiseerd in goed overleg met sociaal maatschappelijke organisaties, vakbonden, het bedrijfsleven en functionele organisaties. “Suriname heeft weer een respectabele positie gekregen in de rij van naties”, stelt Santokhi.
Een kritische noot
Het mogen dan allemaal mooie woorden van de president zijn, maar het zijn woorden waar de burgers weinig aan hebben. Het mag dan ‘macro-economisch’ beter gaan met het land, maar zolang de prijzen van goederen in de winkels en de prijs van benzine niet dalen en de prijzen van de tarieven voor de nutsvoorzieningen (water, licht) zwaar drukken op het huishouden van gezinnen, heeft de burger niets aan de woorden van de president. Die woorden zijn kil, klinisch.
De burgers, het volk, zijn de dupe van alle prijsstijgingen en restricties die zwaar drukken op de financiële huishouding van de burger en die het gevolg zijn van het feit, dat de regering Santokhi-Brunswijk in zee is gegaan met het IMF. Dan kan het, nogmaals, macro-economisch wel beter gaan met de financiële huishouding van het land, maar de doorsnee burger ziet nog steeds halverwege de maand, en zelfs voor halverwege de maand, al de bodem van zijn of haar gerafelde portemonnee, met dank aan de regering en het IMF.