Parmessar’s geheugenverlies? Ex-minister bekritiseert kunstmestdeal

NDP-parlementariër en voormalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in de regering-Bouterse, Rabin Parmessar, uit zijn verbazing over de toewijzing van kunstmest leveringen aan Shiwan Tushan Suriname NV door het ministerie van LVV. Dit bedrijf, geleid door de heer Ramadhin, staat geregistreerd als een aannemingsbedrijf voor bouwkundige, schilder- en civieltechnische werken, maar is in Nickerie vooral bekend als de grootste padieopkoper en rijstverwerker/exporteur. Ramadhin heeft aanzienlijke invloed op de padieopkoopprijs voor boeren in de regio.

Onze huispoliticoloog Ricardo vindt het vreemd dat Parmessar doet alsof hij het bedrijf niet kent. In juni 2019 tekende Parmessar zelf een overeenkomst met dezelfde Ramadhin voor de verkoop van ureum tegen een maximale prijs (zie foto). Ricardo houdt echter zijn oordeel over mogelijke misleiding door Parmessar voorlopig in beraad.

Parmessar beweert dat de overheid geen zaken mag doen met Shiwan Tushan Suriname NV voor de import van kunstmest. Toch blijkt dat hij zelf in het verleden zaken heeft gedaan met hetzelfde bedrijf. 

Ricardo wijst ook op de gigantische schandalen rond de Petrocaribe-deal voor de import van kunstmest uit Venezuela. Hierbij zijn zelfs partijgenoten van Parmessar genoemd. Parmessar, destijds Assembleelid en later minister, heeft hierover gezwegen, wat hem mede verantwoordelijk maakt.

Ricardo stelt dat als iemand een verklaring aflegt, deze volledig moet zijn. Niets zeggen is beter dan een halve waarheid verspreiden: “Dweilen worden na gebruik weggegooid.” Hij betreurt het dat de huidige regering geen onderzoek heeft gedaan naar deze schandalen, waarbij het volk ernstig benadeeld is.

Ricardo’s oproep is duidelijk: volledige openheid over alle betrokkenen en handelingen in dergelijke situaties is essentieel voor gerechtigheid en transparantie. Het uitblijven van een diepgravend onderzoek naar deze affaires schaadt het vertrouwen in de overheid en benadeelt het Surinaamse volk.

error: Kopiëren mag niet!