Minister Somohardjo: “Bezuiniging op AOV niet mogelijk”

Volgens minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken is bezuinigen op de middelen die de staat uitgeeft aan het betalen van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) niet mogelijk. Volgens de bewindsman is het inderdaad zo, dat er geen screening plaatsvindt van personen die deze uitkering ontvangen. 

Gelet op de ontspoorde staatsbegroting met vooral tegenvallende inkomsten en hogere uitgaven is de overheid naarstig op zoek naar mogelijkheden voor besparingen. “Ik snap mijn collega Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. Het is inderdaad zo dat niet iedereen AOV nodig heeft. Maar zij die het niet nodig hebben kunnen het aan iemand geven die het wel nodig heeft. Dat is een nobele daad. Maar wettelijk kan er geen screening mogelijk zijn”, aldus Somohardjo tegenover staatszender STVS. 

Volgens de wet komen alle personen die in Suriname wonen, de Surinaamse nationaliteit hebben en de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt, in aanmerking komen voor AOV. Zij die niet de Surinaamse nationaliteit hebben, maar 10 jaar onafgebroken in Suriname hun woonplaats hebben en premieplichtig zijn, komen ook in aanmerking voor een AOV.

Volgens de wet gaat het recht op de uitkering in op de eerste dag van de maand, waarin de 60-jarige leeftijd wordt bereikt. De uitbetaling aan de gerechtigde geschiedt telkens in drie-maandelijkse termijnen.

De regering, die momenteel een zwaar herstelprogramma uitvoert, is onder druk van het Internationaal Monetair Fonds om te bezuinigen en meer balans te brengen in de staatsbegroting. 

error: Kopiëren mag niet!