Kort Gedingrechter veroordeelt bonden bij AZP en ‘s Lands Hospitaal: werk moet hervat worden

De Kort Gedingrechter heeft vanmiddag, dinsdag 20 augustus, rond het middaguur de bonden bij ‘s Lands Hospitaal, St. Vincentius Ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) op de vingers getikt en geoordeeld dat de actievoerende leden het werk binnen een uur weer moesten hervatten.

Het ministerie van Volksgezondheid en de directies van beide ziekenhuizen hadden het Kort Geding tegen de bonden aangespannen in het belang van de gezondheidszorg en patiëntenzorg. 

De bonden waren in beraad gegaan. Eerder was door de bondsvoorzitter binnen het AZP gezegd, dat de leden niet in staking waren, maar in een algemene vergadering. Het zogenoemd ‘beraad’ was uitgeroepen, omdat de bondsleden willen dat een aantal toelagen worden uitbetaald. 

Diverse bonden in het land grijpen vaak naar het stakingsmiddel om af te dwingen dat de leden krijgen waar zij recht op zouden hebben. Maar, de bonden spreken zelden over een staking, zij gebruiken graag termen als dat de leden ‘in beraad zijn’ of ‘in een algemene ledenvergadering’. Feitelijk zijn die leden echter gewoon in staking: het werk is immers neergelegd. 

De Kort Gedingrechter heeft al diverse keren in Kort Gedingzaken blijk gegeven door de term ‘beraad’ heen te prikken.

error: Kopiëren mag niet!