Angst voor hongersnood neemt toe in Gaza

Door Duncan Mil
20 augustus 2024 – Kinderen in de noordelijke Gazastrook sterven aan ondervoeding — een signaal van massale hongersnood die eraan komt. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) kan slechts de helft van de benodigde hoeveelheid hulp leveren.

Save the Children, een niet-gouvernementele organisatie (ngo), schat dat er ongeveer 21.000 kinderen worden vermist in Gaza, waaronder 17.000 onbegeleide en gescheiden kinderen en 4.000 kinderen die onder het puin begraven liggen.

“De omvang van het lijden onder de kinderen in Gaza is onvoorstelbaar”, zei Catherine Russell, directeur van UNICEF, die opriep tot onmiddellijke internationale actie om deze kwetsbare jonge levens te beschermen.

De IPC-analyse van acute voedselonzekerheid stelt dat er een hoog risico op hongersnood blijft bestaan ​​in de Gazastrook zolang het conflict voortduurt en de humanitaire toegang beperkt is.

Ongeveer 96 procent van de bevolking in de Gazastrook (2,15 miljoen mensen) kampt tot september 2024 met een hoge mate van acute voedselonzekerheid.

Meer dan 495.000 mensen (22 procent van de bevolking) kampen met “catastrofale” niveaus van acute voedselonzekerheid (IPC Fase 5 – hongersnood, dood, armoede en extreem kritieke acute ondervoedingsniveaus zijn duidelijk zichtbaar).

Het conflict, dat uitbrak nadat de Palestijnse groep Hamas op 7 oktober 2023 een aanval op Israël uitvoerde, is geëscaleerd tot een van de ernstigste humanitaire crises in de recente geschiedenis, met een dodental van meer dan 40.000.

De “onvoorstelbare” benarde situatie in Gaza “is overweldigend te wijten aan herhaaldelijk falen van de Israëlische strijdkrachten om zich aan de oorlogsregels te houden”, aldus Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, in een verklaring.

error: Kopiëren mag niet!