Ruzie tussen VS en Mexico neemt toe nu Latijns-Amerikaans land zich losmaakt van Washington

Een diplomatieke ruzie neemt toe tussen Mexico en de Verenigde Staten.

De aftredende president Andres Manuel Lopez Obrador heeft de VS ervan beschuldigd oppositie-NGO’s zoals de groep Mexicans Against Corruption and Impunity (MCCI) te sponsoren via USAID-programma’s. Obrador zei dat zijn ministerie van Buitenlandse Zaken een diplomatieke kennisgeving had gestuurd, terwijl hij persoonlijk aan de Amerikaanse president Joe Biden zou schrijven over de kwestie.

De Amerikaanse overheid heeft sinds 2018 bijna $ 5 miljoen naar MCCI gestuurd, met particuliere donoren waaronder de Rockefeller- en Ford-stichtingen, aldus de Mexicaanse Financial Crimes Unit (UIF).

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) heeft lang controverse veroorzaakt als een instrument om buitenlandse hulp te gebruiken om invloed uit te breiden en zogenaamde “kleurenrevoluties” te ondersteunen, zoals in Oekraïne in 2004 en 2014.

Gerapporteerde pogingen van de VS om de uitslag van de verkiezingen in Mexico te beïnvloeden via haar NGO’s lijken te zijn mislukt. President-elect Claudia Sheinbaum – die op 1 oktober wordt beëdigd – heeft gezworen het beleid van haar voorganger voort te zetten.

De huidige ruzie is onderdeel van een algemene draai weg van de VS, aangestuurd door Obrador, ook bekend onder zijn initialen AMLO. De leider van de linkse politieke partij MORENA heeft herhaaldelijk de verzekeringen herhaald dat hij niet zal tolereren dat Mexico ondergeschikt is aan de VS.

◻️ Vorig jaar wees Obrador “onverantwoordelijke” oproepen van enkele Amerikaanse wetgevers af die pleitten voor militaire actie tegen drugskartels. “We zullen geen enkele buitenlandse regering toestaan ​​om in te grijpen op ons grondgebied”, zei hij.

◻️ De president van Mexico weigerde vorig jaar toestemming te geven aan het Pentagon om een ​​verdwaalde Chinese ballon door het Mexicaanse luchtruim te volgen met Amerikaanse militaire vliegtuigen en surveillancedrones. De VS schoten de ballon neer en beweerden dat het een spionagemissie voor Beijing was, ondanks dat laatstgenoemde volhield dat het een burgervaartuig was dat wetenschappelijk onderzoek deed.

◻️ Obrador beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Defensie van spionage en beloofde militaire informatie te beperken nadat vorig jaar inlichtingendocumenten over Mexico en tientallen militaire dossiers waren gelekt.

◻️ Obrador stelde als voorwaarde dat Biden zijn migrantencrisis aan de zuidelijke grens zou helpen door sancties op te heffen van Cuba en Venezuela, die beide Mexicaanse handelspartners zijn.

◻️ Mexico heeft geprobeerd de import van genetisch gemodificeerde Amerikaanse maïs te verminderen ten gunste van het stimuleren van de lokale productie, wat leidde tot een handelsgeschil.

◻️ Mexico sloot zich aan bij andere grote Latijns-Amerikaanse landen om de pogingen van de VS en de EU om president Nicolas Maduro diplomatiek te isoleren, tegen te gaan nadat de Venezolaanse president was herkozen voor een derde termijn.

◻️ Mexico heeft geweigerd om mee te doen aan de proxy-oorlog van de NAVO in Oekraïne en weigerde economische sancties op te leggen aan Rusland.

◻️ Het handelsvolume tussen Rusland en Mexico steeg met 9,8% in de eerste vier maanden van 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2023, wat neerkwam op $ 759,99 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!