“Ik heb het gehaald en het voelt heel goed om dit hardop te zeggen” 

“Ik heb het gehaald en het voelt heel goed om dit hardop te zeggen!”, zegt Debbie in gesprek met Dagblad Suriname. Debbie is overgegaan naar de vierde klas van de MULO-school. “Ik heb alles al met de juf berekend en moet vandaag mijn rapport halen. Na maanden leren en slapeloze nachten heb ik het gered. Mijn moeder is heel erg trots, want ik ben tot nu toe de enige in de familie die de vierde MULO gaat zien. Een groot deel van de familie is vroeg begonnen met werken en anderen zijn gesprongen naar de middelbare school. Maar, ik heb geen haast. Ik werk momenteel, dus ik neem me tijd met de school.”

Debbie geeft aan dat zij intussen haar schoolinkopen ook heeft gedaan. “Ik laat niets voor mijn moeder achter. Ik werk al sinds ik in de tweede MULO zat. Het was eerst echt een struggle vanwege mijn leeftijd, maar nu gaat het heel makkelijk door mijn opgedane ervaring. Zonder druk besloot ik te werken en naar school te gaan. Mijn moeder heeft het moeilijk, maar liet het nooit merken. Als alleenstaande met drie kinderen doet ze haar uiterste best. Zonder teleurstelling vervult zij de wensen van mij en mijn twee broertjes. Ik besloot een handje te helpen en mezelf ook voor te bereiden op het leven. Ik kan niet zo lang hangen aan mijn moeder, want mijn gedachten zijn heel anders opgesteld”, zegt Debbie.

“Maar ik ben heel trots op mezelf en hoop dat velen ook een voorbeeld er aan nemen. Het leven is moeilijk, maar je gaat kansen moeten nemen om iets goeds van jezelf in de toekomst te maken. Wat je nu doet, kan ook impact hebben op de toekomst van je eigen kinderen. Heb je een baan waar je verzekerd bent van bepaalde dingen, dan gaat het 60 tot 80 procent werken. De resterende procentjes komen uit je wil, kunnen en geloof. Ik praat niet over zelfverzekerd zijn, omdat het leven en de situatie alles anders bepalen. Maar de richting en de houding bepaal jij zelf. Ik wens alle geslaagden en leerlingen die zijn overgegaan het beste. En tegen de anderen die het opnieuw moeten doen zeg ik: ga ervoor, geef niet op. Neem het als een gelegenheid om dingen beter en anders te leren. En blijf een goed voorbeeld voor velen”, aldus Debbie. 

TM

error: Kopiëren mag niet!