“Een hond is een van de beste levende wezens op wie je kan vertrouwen”

“Het is vakantie en mijn dochter is naar de vijfde klas. Zij krijgt van mij een hond. Een speeltje of een ander aards goed leert je niets, maar een dier geven als geschenk is aan het eind ook een verantwoordelijkheid. Het leert het kind heel wat dingen. Ook hoe ze met anderen moet omgaan. Je hebt daarbij verantwoordelijkheden waaronder baden, verschonen, voeden en aandacht geven. En daarnaast ook hoe je met het dier omgaat, dus ik geloof wel dat een dier geven of in het bezit zijn van één een verantwoordelijke stap is”, zegt Elma in gesprek met Dagblad Suriname. 

De dochter van Elma is er heel blij mee en geeft aan dat zij niet kan wachten om haar pup te hebben. “Het is vakantie en ik weet dat ik niet vaak uit huis ga kunnen, omdat mijn moeder werkt. Naast mijn oma ga ik nu ook een puppy hebben om mij wat aandacht te geven. Ik heb zelfs al een naam, maar die ga ik zeggen als ik haar zie”, zegt de dochter.

“Als ik verdrietig ben komt ze me troosten”

Enkele kinderen die aan het winkelen ziijn met hun ouders in het centrum vinden een hond of een huisdier ook een leuke aandacht. “Mijn hond beschermt me en is vaak bezig met me als ik buiten zit. Binnen komt zij ook, maar dat is als mijn moeder er niet is. Ik vind het heel aardig. Als ik verdrietig ben, komt ze me troosten. Zolang ik thuis ben is ze blij en ze blaft ook anders. Als er iemand op het erf komt weet je het ook. Soms zoekt zij aandacht door op mij te liggen of pakt ze een voet met beide voorpoten en dan houdt ze het vast bijna alsof zij mijn voet omhelst en erop ligt, het is heel leuk. Mijn vader vindt de zorg wel duur, maar aan het eind lukt het ons en geeft ze ook aandacht”, aldus Jordan. 

“Mijn zeven honden zijn mijn afleiding”

Mariska, die zeven honden heeft, geeft aan dat zij heel veel van honden houdt. “Mijn kinderen zijn groot en leven allemaal op zichzelf. Mijn honden zijn mijn afleiding. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar iets waarvoor ik wel willing ben. Ik zie heel wat honden over straat die worden mishandeld, worden gezien als een boksbal of heel slecht worden behandeld en dat doet mij veel pijn. Maar veel kan ik niet ik nemen. Ik had één hond en nu heb ik er al zeven. Allemaal van de straat genomen en meer kan ik niet. Het zou heel goed zijn als vele mensen een dier nu wel nemen als een andere verantwoordelijkheid en ook anders zien. Het is niet alleen een dier, maar een levend wezen die meevoelt en -leeft. Als je haar goed behandelt en veel leert, ga je ook heel veel genieten. Ik vind een hond een van de beste levende wezens op wie je toch kan vertrouwen. Dat is als je die goed behandelt”, aldus Mariska.

TM

error: Kopiëren mag niet!