De gloriedagen van ijzerertsexport zijn voorbij

Door Ninian Carter
19 augustus 2024 – De bonanza die decennialange stijging van ijzerertsprijzen met zich meebracht, is zo goed als voorbij, aangezien China zich afkeert van zware investeringen en woningbouw en zich richt op een diensteneconomie.

Sinds de industrialisatiehausse in China begin jaren 2000, zijn grondstoffen als olie en steenkool met honderden procenten in waarde gestegen.

Maar ijzererts is veruit de grootste winnaar geweest, met een stijging van 937% sinds het midden van de jaren 90 – meer dan welke andere belangrijke grondstof dan ook.

Nu is de bonanza voorbij na de verschuiving van China naar een diensteneconomie – weg van zware investeringen en woningbouw. ​​China heeft de hausse opgeblazen en nu haalt het die weer omlaag.

Als gevolg hiervan is ijzererts, dat wordt gesmolten om staal te maken, gedaald tot onder de $ 100 per ton (55% lager dan de recordprijs van bijna $ 220 per ton in 2021) – nog steeds veel hoger dan de gemiddelde prijs van $ 12,50 per ton in 1980-2000.

Tegen de huidige prijzen kunnen de grootste mijnbouwgiganten nog steeds winst maken – het kost Rio Tinto bijvoorbeeld ongeveer $ 21 per ton om ijzererts te delven uit de regio Pilbara in West-Australië. Maar als de prijzen dalen tot $ 50 per ton, kunnen de fortuinen van Rio en andere grote producenten zoals Vale, BHP, Fortescue en Anglo American hieronder lijden.

error: Kopiëren mag niet!