Gewelddadige Israëlische kolonisatie neemt toe in Gaza, terwijl vredesbesprekingen op het spel staan

Een dodelijke kolonistenramp brak donderdagavond laat uit in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, meldde een Amerikaanse nieuwsbron. De rel, die plaatsvond in het dorp Jit, resulteerde in de dood van één Palestijn en de ernstige verwondingen van anderen, zeiden Palestijnse gezondheidsfunctionarissen. Israëlische functionarissen, waaronder premier Benjamin Netanyahu, veroordeelden het incident op zeldzame wijze, waarbij de premier een oproep deed aan kolonisten om zich terug te trekken, voegden Amerikaanse media toe.

“We hebben informatie dat de Israëlische bezettingsmacht die kolonisten escorteerde, zoals ze ook in andere steden deden. Het is een zuivering. Het is een complete zuivering. Het idee dat ze in het verleden gebruikten om waterputten te vergiftigen en ze beweerden het tegendeel, maar daar is bewijs voor”, zei Leila Hatoum, een in Libanon gevestigde journalist, econoom en geopolitiek analist die vrijdag bij Sputnik’s Fault Lines kwam.

Volgens het rapport kwamen er minstens 100 gemaskerde kolonisten het dorp binnen, “schoten met scherp op Palestijnen, staken huizen en auto’s in brand en beschadigden watertankers.” Er zouden vlammen in het dorp zijn geslopen, waarvan de bewoners zeiden dat het zichzelf twee uur lang zonder de hulp van het leger moest verdedigen.

“Het grappige is dat als er een blanke Europeaan langskomt en tegen een inheemse Semitische Palestijn zegt: ‘jij bent hier niet inheems’,” voegde de radiogast van Spoetnik toe. “‘Ik hoor bij dit land, niet bij jou.’ Het is op een gegeven moment een grap of iets dat niet in de haak is – het is een fictief verhaal. Dan komen sommigen van hen naar je toe en vertellen je dat God ons dit land heeft beloofd.”

“Oké,” zei de analist, wijzend op de ironie van de steun aan nederzettingen. “Iedereen die 300 jaar geleden uit de Verenigde Staten is gezet, kan nu naar de VS komen, mensen neerschieten en vermoorden en tegen ze zeggen: ‘dit is mijn land.'”

Video’s van sociale media.

error: Kopiëren mag niet!