DR Congo is extreem rijk aan onder andere goud, diamant, koper, kobalt, tin, uranium en coltan

In feite bevindt 65% van de totale coltanvoorraden op aarde zich in Congo, en coltan is erg belangrijk bij de productie van moderne elektronica zoals mobiele telefoons, iPads, computers, laptops, playstations, straalmotoren, x-boxen, om er maar een paar te noemen.

Overal op aarde zie je een laptop of mobiele telefoon, inclusief degene waarmee je dit artikel leest, met een afdruk van Congo erin. Congo zou volgens de wet een van de rijkste landen van Afrika moeten zijn, maar nee, dat is het niet. In plaats daarvan wordt het geplaagd door een eindeloze oorlog, ellende en armoede.

In 1946 nam de westerse wereld de Strategic Mineral Stockpiling Act aan met als doel kobalt te verkrijgen en op te slaan. Met de grootste kobaltvoorraad op planeet aarde werd Congo een doelwit, omdat kobalt een “strategische en cruciale” minerale hulpbron is die essentieel is voor de Amerikaanse lucht- en ruimtevaart-, militaire en defensie-industrie.

Zelfs buurlanden als Rwanda en Oeganda, landen waar westerse landen als de VS en het VK financiële hulp aan blijven geven, hebben op hun beurt de plundering en roof van Congo niet gestopt namens wat veel analisten volhouden hun westerse peetvaders te zijn.

In talloze onderzoeken heeft de Verenigde Naties talloze westerse multinationals aangeklaagd voor hun verkenning van de hulpbronnen van Congo, zoals coltan, en in sommige van die onderzoeken hebben ze die bedrijven zelfs de “motor van het conflict” genoemd in de meer dan 30 jaar durende oorlog in dat land.

En sindsdien zijn Congolese mannen, vrouwen en kinderen gemarteld, verkracht, uitgehongerd en zelfs vermoord, alleen maar om die oorlog gaande te houden, de aandacht af te leiden van de exploitatie van de hulpbronnen, zodat het Westen toegang kan blijven houden tot de hulpbronnen. Dezelfde VN-studies hebben gevallen van genocide tegen het Congolese volk door Rwandese en Oegandese troepen genoemd, en toch is er niets gedaan.

Raad eens, de westerse media zullen niet berichten over wat er in Congo gebeurt, en zelfs als ze dat per ongeluk doen, zullen ze ervoor zorgen dat de focus ligt op de wreedheden en misdaden die door rebellengroepen worden gepleegd, maar ze zullen je niet vertellen dat het hetzelfde Westen en hun multinationale bedrijven zijn die deze rebellengroepen financieren, bewapenen en trainen.

Revolutionaire leiders zoals Laurent-Desire Kabila die opstonden om zich uit te spreken tegen deze misdaden en om verandering vroegen, zijn ofwel gedemoniseerd door de westerse pers of vermoord door westerse machten en hun lokale vazallen.

Kabila was president van Congo, maar werd vermoord. Sta even stil en vraag jezelf af waarom overal in Afrika, gedurende de tijd dat we begonnen met het bereiken van onafhankelijkheid, waarom jonge revolutionaire stemmen die in hun verschillende landen zijn opgestaan, mannen als Tom Mboya, Amilcar Cabral, Patrice Lumumba, Thomas Sankara, Steve Biko, Gadaffi om er maar een paar te noemen, bruut zijn vermoord?

En Nigeria, een land dat de hoop van de zwarte wereld zou moeten zijn, dat zou moeten opstaan ​​als een grote broer ter verdediging van zwart Afrika, wordt gehinderd door de meest achterlijke regering en leiders ter wereld. En om het nog erger te maken, zijn we hier nog steeds aan het debatteren over veeteelt en grootschalige ontvoeringen van schoolkinderen door terroristen in de 21e eeuw. ~ Albert Afeso Akanbi (schrijver)

error: Kopiëren mag niet!