Zweden meldt eerste besmetting met nieuwe variant mpox

Zweden meldt dat in het land de nieuwe gevaarlijkere variant van ht mpox-virus (apenpokken) is vastgesteld. Een persoon die zich na een verblijf in Afrika liet behandelen in de regio Stockholm bleek besmet met het type clade 1b.

Het is het eerste geval van apenpokken door clade 1 dat buiten het Afrikaanse continent is gediagnosticeerd, aldus de Zweedse gezondheidsautoriteiten.

De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO acht het waarschijnlijk dat de komende dagen en weken in Europa meer “geïmporteerde gevallen” opduiken.

De persoon in Zweden raakte besmet in het deel van Afrika waar een grote uitbraak is van clade 1-apenpokken. De persoon heeft zorg gekregen en moet zich aan bepaalde gedragsregels houden, meldt het Zweedse agentschap voor de volksgezondheid.

Volgens de Zweden zijn er op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig.

De WHO had woensdag de uitbraak van clade 1 (met de varianten 1a en 1b) in de Democratische Republiek Congo en in de buurlanden uitgeroepen tot een noodsituatie van internationaal belang.

Het is een virusinfectie die veel voorkomt in West- en Centraal-Afrika. In 1958 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij apen, in 1970 volgde de mens. Als iemand deze infectie oploopt, krijgt hij meestal last van symptomen als koorts, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen volgen een soort blaasjes op de huid. Deze verschijnen meestal in het gezicht, op de handen en de voeten en kunnen zeer pijnlijk zijn.

error: Kopiëren mag niet!