BIBIS betreurt ontslag staf Haïtiaanse consulaat in Suriname

Onlangs,, op 30 juli, vond een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van het Consulaat-Generaal van Haïti en het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), waarbij werd verduidelijkt dat inreistoestemmingen beperkt zijn tot gezinsleden. Tijdens deze bespreking werd ook benadrukt hoe belangrijk het is om de Haïtiaanse gemeenschap te informeren over het vervolgtraject als zij zich in Suriname willen vestigen. 

Het ministerie van BIBIS laat vrijdag 16 augustus via een persbericht weten, het ontslag van de staf van het Haïtiaanse consulaat in Suriname te betreuren en hoopt dat bij dit ontslag de wettelijke procedures in acht zijn genomen. Het besluit tot ontslag is een interne aangelegenheid van de regering van Haïti. 

Het ontslag van de consulaire staf volgt op de recente zorgen die zijn geuit door Franse autoriteiten over de mogelijke betrokkenheid van consulaire medewerkers bij mensenhandel en dat de Haïtiaanse migranten, de grens oversteken naar Frans-Guyana of verder reizen naar Brazilië met als uiteindelijk doel de VS-Mexico grens te bereiken. Het Haïtiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een intern onderzoek gestart naar aanleiding van deze zorgen. Dagblad Suriname berichtte hier deze week over op gezag van The Miami Herald.

Suriname staat voor legale migratie en blijft zich inzetten voor het faciliteren van veilige en gereguleerde migratiekanalen, met oog voor humanitaire noden en familiehereniging, terwijl het tegelijkertijd nauw samenwerkt met internationale partners om illegale praktijken tegen te gaan. 

Het ministerie wenst te benadrukken dat Suriname niet zal meewerken aan welke vorm van personenverkeer die mogelijk aanleiding geeft tot vermoedens over mensenhandel of mensensmokkel. 

“Suriname zal thans lopende kwestie in alle opzichten onderzoeken”

Suriname zal daarom de thans lopende kwestie in alle opzichten onderzoeken en indien nodig onmiddellijk de nodige maatregelen treffen. Suriname heeft met veel inzet en inspanning de Tier 1 status met betrekking tot illegale transport van personen bereikt. Wij zullen ervoor waken dat deze rangschikking verslechtert. 

Tot slot maakt het ministerie bekend dat dit weekend telefonisch overleg zal worden gevoerd tussen minister Albert Ramdin van BIBIS en zijn collega van Haïti Dominique Dupuy en dat er begin komende week een persconferentie door Ramdin zal worden belegd om dieper op deze kwestie in te gaan en eventuele vragen te beantwoorden.

error: Kopiëren mag niet!