Anti-Fraude Platform voor verkiezingen in Suriname

In een recente uitzending van “Kal Aaj Aur Kal” sprak presentator Faried Pierkhan met Ronny Asabina, de voorzitter van de BEP (Broederschap voor Eenheid in de Politiek) over het nieuwe anti-fraude platform dat is opgericht in samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) en de Nationale Partij Suriname (NPS). Het doel van dit platform is om eerlijke en betrouwbare verkiezingen te waarborgen in Suriname, met een focus op transparantie en controleerbaarheid.

Asabina benadrukte het belang van dit initiatief gezien de cruciale rol van de komende verkiezingen voor de toekomst van het land. Hij legde uit dat het platform mechanismen zal implementeren om onregelmatigheden en frauduleuze handelingen vanaf de voorbereidingen tot en met de verkiezingsdag te voorkomen. Verschillende non-gouvernementele organisaties en maatschappelijke groeperingen zijn ook betrokken om een breed draagvlak te creëren.

Tijdens de lancering van dit initiatief in het KKF-centrum benoemde de groep mr. dr. Jennifer Van Dijk-Silos als voorzitter, die de verdere invulling van het team en de strategie zal leiden.

Asabina wees ook op de noodzaak van digitale transparantie in het nieuwe verkiezingsstelsel, inclusief transparante veldonderzoeken en controleerbare processen. Het platform zal functioneren als een waakhond en gebruik maken van moderne technologieën om verkiezingsfraude te minimaliseren.

Daarnaast noemde hij specifieke uitdagingen zoals massaverplaatsingen van kiezers en het ongeoorloofd beïnvloeden van stemgedrag, bijvoorbeeld door het fotograferen van stembiljetten in het stemhokje.

Ronny Asabina benadrukte verder dat dit initiatief puur gericht is op het waarborgen van de integriteit van de verkiezingen en niet als basis dient voor politieke samenwerking na de verkiezingen. De partijen hebben onafhankelijk besloten dit initiatief te steunen in het belang van het land en zijn burgers.

error: Kopiëren mag niet!