Hess op zoek naar partner voor Blok 59

Het Amerikaans internationale olie- en gasbedrijf Hess Corporation (Hess) is op zoek naar partner(s) voor Blok 59 in het Surinaams zeegebied. Hess is nu enige partij in het blok nadat ExxonMobil (Amerika) en Equinor (Noorwegen) hun respectieve belangen in juli 2024 aan haar hebben overgedragen, zo bericht Staatstolie vrijdag 16 augustus.

Hess wil doorgaan met het exploreren van Blok 59 en heeft van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. (Staatsolie) tot en met juli 2025 de ruimte gekregen om een partner aan te trekken voor Blok 59 en dan de volgende fase in de exploratieperiode in te gaan. Het aantrekken van een partner moet gezien worden tegen de achtergrond van de enorme investeringen en risico’s die het exploreren in nieuwe diepwatergebieden zoals Blok 59 met zich meebrengen. 

Staatsolie geeft via het productiedelingscontract (PSC) exploratie-, ontwikkelings- en productierechten aan het buitenlands olie- en gasbedrijf. De kosten en risico’s in de exploratieperiode worden volledig door hen gedragen. Het PSC staat toe dat partijen partners in een blok partners aantrekken of hun belangen aan een andere partij overdragen. Dit is gangbaar in de olie- en gasindustrie. Bedrijven besluiten op basis van hun wereldwijde portfolio en risico-afwegingen om te partneren in een gebied of daaruit te vertrekken. 

Staatsolie heeft in 2018 het PSC voor Blok 59 getekend met ExxonMobil, Hess en Equinor. Dit blok ligt in het uiterste noordwesten van Surinames zeegebied, is ongeveer 4.400 vierkante kilometer groot en ligt in waterdieptes van 2.000 meter tot 3.600 meter. 

ExxonMobil had de leiding in de samenwerking (operator) waarin elke partner voor eenderde deelnam. 

Het besluit van Equinor om uit Suriname te vertrekken is vanwege haar strategie om slechts in een enkele  kerngebieden olie en gas te produceren en meer te investeren in hernieuwbare energie. In de afgelopen zes jaar heeft Equinor zich teruggetrokken uit ongeveer twintig landen, zoals Zuid-Afrika, Mexico, Turkije en Nicaragua. In de meeste landen olie- en gasexploratie de enige activiteit.

error: Kopiëren mag niet!