Kinderen kijken uit naar de grote vakantie

Voor veel leerlingen is het deze week de laatste week dat zij de school bezoeken. Jasmin, die in de vierde klas zit, geeft aan in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname, dat zij de school gaat missen, maar wel enthousiast is over de vakantie, want dan gaat zij naar haar oma waar zij haar tante kan helpen met de verkoop. 

“Toen ik jarig was in februari, vroeg ik mijn tante of ik haar kan helpen met de verkoop. Mijn  tante zei dat als het vakantie is en ik bij oma ga slapen, dan mag het. Ik zie haar vaak meedoen met de verkoop en ben nieuwsgierig hoe het is om het zelf te doen. Ze zit wel vaak, maar zodra er klanten zijn heeft zij het druk en je leert ook heel veel uit jezelf en van de klanten. Vandaag heb ik feest op school en morgen krijg ik mijn rapport. Dan mag ik thuis blijven. Ik weet dat ik over ben, omdat ik heel hard mijn best heb gedaan. Dus ik maak mij daarmee niet druk. Mijn moeder heeft mijn cijfers ook al gezien en weet hoe ik werk. Ik wacht alleen op de dag dat ik naar oma ga”, zegt Jasmin. 

Duncan, die in de derde klas zit, geeft aan dat hij niet uitkijkt naar de vakantie, omdat hij naar de oppas moet, aangezien zijn ouders dagelijks moeten werken. “Ik heb vakantie en  niet mijn ouders. Aangezien ik het enige kind van mijn ouders ben  en zij mij niet alleen thuis willen laten, ga ik naar de oppas.” 

Duncan geeft aan dat hij de school wel gaat missen. Hij vertelt dat hij drie vrienden heeft gemaakt en hij het heel leuk had met zijn vrienden. “Ik denk niet dat ik ze in de vakantie ga zien en denk ook niet dat ik in dezelfde klas ga zitten. Het volgend schooljaar zie ik ze wel, maar daar ga ik weer lang op moeten wachten. Eenieder heeft het anders en daarom zegt mijn oma vaak dat men blij en tevreden moet zijn met wat men heeft. Mijn ouders geven mij alles. Je hebt kinderen die genieten, maar niet alles kunnen krijgen. Ik vind het soms niet leuk, omdat ik ook niet alleen bij familie wordt gezet of gelaten. Mijn moeder houdt er niet van. Zij komen naar mij of wij gaan gezamenlijk. Maar ik denk dat het deze vakantie anders gaat zijn”, aldus Duncan. 

TM

error: Kopiëren mag niet!