DNA-lid Ramdien wil afschaffing government take brandstof voor agrarische productiesector

Het Assembleelid Harriet Ramdien (VHP) vindt dat de government take op brandstof afgeschaft zou moeten worden voor de agrarische productiesector. Ze heeft onlangs tijdens het onderhoud dat rijstboeren hadden met president Santokhi inzake de kwestie van financiële compensatie, opnieuw voor stimuleringsmaatregelen gepleit ten behoeve van de agrarische productiesector.  

Afschaffing van de government take op brandstof voor landbouwers is een zo’n maatregel die de regering zou kunnen treffen. Op dit moment bedraagt de government take op een liter gasoline SRD 8, en op diesel SRD 8,50.

In de agrarische sector, met name in de rijstsector, wordt veel brandstof verbruikt bij onder andere de grondbewerking en bevloeiing van landbouwpercelen. Door gebrekkige aanvoer van irrigatiewater vanuit het Wakay pompgemaal, hebben rijstboeren het afgelopen seizoen water moeten oppompen uit de irrigatiekanalen om hun landbouwpercelen te kunnen bevloeien ten behoeve van de inzaai. Het oppompen van water heeft de productiekosten van rijstboeren enorm doen stijgen. Per hectare bedroegen de kosten voor brandstofverbruik gemiddeld SRD 12.000.

De agrarische sector is erg belangrijk voor de voedselzekerheid van de bevolking. Het zou daarom ontzien moeten worden van bepaalde kosten, waardoor de financiële druk op boeren bij de voedselproductie minder wordt. Behalve dat daardoor de voedselproductie verhoogd wordt, leidt het ook tot betere betaalbaarheid van voedsel voor de bevolking. 

Andere stimuleringsmaatregelen die ten behoeve van de agrarische productiesector getroffen dienen te worden zijn de verbetering en vergroting van de toegankelijkheid tot goedkoop kapitaal en verbetering van de landbouwinfrastructuur in de verschillende agrarische gebieden.

error: Kopiëren mag niet!