Voortzetting van hervorming, openstelling en het delen van ontwikkelingskansen

Liu Zhenhua, Chargé d’affaires van de Chinese Ambassade in Suriname

In de eerste helft van dit jaar heeft de Chinese economie over het algemeen stabiel gepresteerd met een gestage vooruitgang. Het blijft een belangrijke motor en stabiele kracht voor de groei van de wereldeconomie. Volgens de laatste gegevens van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek groeide het bruto binnenlands product van China in de eerste helft van dit jaar met 5,0% op jaarbasis tot 61,7 miljard yuan. De totale waarde van de in- en uitvoer van goederen bereikte 21,2 miljard yuan, een historisch hoogtepunt voor dezelfde periode. Het internationale vertrouwen in de ontwikkeling van China blijft toenemen. Onlangs heeft het Internationaal Monetair Fonds de economische vooruitzichten voor China naar boven bijgesteld, en de Aziatische Ontwikkelingsbank verwacht dat China de grootste bijdrage zal blijven leveren aan de wereldwijde economische groei.

Om het succes achter de ontwikkeling van China te begrijpen, hoeven we slechts te kijken naar de recente derde plenaire zitting van het 20e Centraal Comité van de Communistische Partij van China, die ons opnieuw het antwoord gaf. Tijdens deze vergadering werd het “Besluit van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China over het verder verdiepen van de hervorming en het bevorderen van de modernisering op Chinese wijze” goedgekeurd, waarin meer dan 300 belangrijke hervormingsmaatregelen werden voorgesteld. Dit schetste een nieuwe blauwdruk voor de hervorming en openstelling van China en stuurde een krachtig signaal naar de wereld dat China vastberaden doorgaat met zijn hervormingen en openstelling in het nieuwe tijdperk.

Het volledig verdiepen van hervormingen is de enige weg naar hoogwaardige ontwikkeling en de fundamentele drijfveer achter de modernisering op Chinese wijze. Geconfronteerd met een complexe internationale en nationale situatie, een nieuwe technologische revolutie en industriële transformatie, en de nieuwe verwachtingen van het volk, zal China hervormingen blijven benadrukken. Hierbij zal het zich richten op de verdere verdieping van hervormingen om de modernisering op Chinese wijze te bevorderen. China zal vasthouden aan innovatie, de institutionele opbouw centraal stellen, de volledige rechtsstaat handhaven en het systeemdenken omarmen. Door dit te doen, zal China het socialistische systeem met Chinese kenmerken blijven verbeteren en ontwikkelen en de modernisering van het nationale bestuursysteem en de bestuurscapaciteiten bevorderen.

Een hoog niveau van openstelling is een duidelijk kenmerk van de modernisering op Chinese wijze. Het vasthouden aan openstelling is een fundamenteel beleid van China. In een tijd waarin de mondiale veranderingen in een stroomversnelling raken en unilateralisme en protectionisme toenemen, heeft de derde plenaire zitting in haar besluit plechtig aan de wereld verklaard dat de deur van China naar openheid niet zal sluiten, maar alleen verder zal opengaan. Een open China is een belangrijke motor voor mondiale ontwikkeling en welvaart, en blijft stabiliteit injecteren in een wereld vol turbulentie en verandering. China zal actiever deelnemen aan de internationale economie, de Chinese modernisering bevorderen door middel van een hoger niveau van openstelling en diepgaandere hervormingen, en de wereld meer voordelen van openstelling bieden om zo vredevolle ontwikkeling, wederzijds voordelige samenwerking en gemeenschappelijke welvaart te bevorderen.

China en Suriname zijn partners in vriendschappelijke samenwerking op het pad naar gezamenlijke ontwikkeling. Het verbeteren van de kwaliteit en het upgraden van de industrieën en het versterken van de endogene drijfveer voor economische ontwikkeling zijn gemeenschappelijke uitdagingen voor zowel China als Suriname. Het streven naar duurzamere ontwikkeling die beter ten goede komt aan de brede bevolking is een gezamenlijk doel van beide landen. Het verdiepen van de afstemming van ontwikkelingsstrategieën en het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van groene ontwikkeling zijn strategische overeenkomsten die beide landen hebben bereikt. De hoogwaardige ontwikkeling van de Chinese economie en de ontwikkeling van olie- en gasbronnen in Suriname zullen bredere vooruitzichten bieden voor bilaterale samenwerking.

China is bereid om samen met Suriname te werken aan de stevige uitvoering van de belangrijke consensus tussen de leiders van beide landen, het versterken van het politieke vertrouwen, het verdiepen van de wederzijds voordelige samenwerking en het delen van ontwikkelingskansen, om zo de strategische samenwerkingsrelatie tussen China en Suriname voortdurend nieuwe resultaten te laten opleveren.

error: Kopiëren mag niet!