Ophef in Mexico om brief van opgepakte drugsbaron El Mayo

‘Ben in de val gelokt door zoon El Chapo’

De Mexicaanse drugsbaron Ismael ‘El Mayo’ Zambada García (links op foto)  heeft in een open brief geprobeerd opheldering te geven over hoe hij op 25 juli in Texas, VS. werd gearresteerd.

Via zijn advocaat legt de topcrimineel aan twee journalisten uit dat hij werd ontvoerd en aan de Amerikaanse autoriteiten werd uitgeleverd. In de brief noemt hij ook enkele politici, wat voor grote ophef in Mexico heeft gezorgd.

De brief werd zaterdag via X openbaar gemaakt door de Cubaanse onderzoeksjournaliste Peniley Ramírez van het Mexicaanse dagblad Reforma, en haar Amerikaanse collega Keegan Hamilton van The Los Angeles Times.

In de brief stelt El Mayo dat hij zich, in tegenstelling tot wat eerder in Mexicaanse media werd bericht, niet vrijwillig heeft overgegeven aan de Amerikaanse justitie. Hij werd onder valse voorwendselen door een andere topcrimineel,

Joaquín Guzmán López (rechts op foto), naar Culiacán gelokt, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Sinaloa. Joaquín López is een zoon van El Chapo, die in 2019 tot levenslang werd veroordeeld in de Verenigde Staten. El Chapo was lang de meest gezochte crimineel ter wereld, die meermaals uit gevangenissen ontsnapte, maar in 2016 werd gearresteerd. 

error: Kopiëren mag niet!