Malcolm X Over Vrijheid: Een Hardnekkige Realiteit

Malcolm X, een voorvechter van burgerrechten, deelde zijn onverbloemde opvatting over vrijheid in de VS. Hij benadrukte dat echte vrijheid nooit gratis is en dat degenen die andermans vrijheid ontzeggen, geen toegang verdienen tot vrede. Malcolm X sprak zijn afkeuring uit over de vrijwillige marsen voor vrijheid in Alabama en elders, omdat, volgens hem, vrijheid nooit door passieve acties kan worden verkregen.

Hij beklemtoonde dat de enige manier om vrijheid te winnen, is door bereid te zijn de prijs ervoor te betalen, net zoals de witte man in Amerika beweert vrijheid te hebben gekregen van Engeland door strijd en opoffering. Malcolm X stelde dat de Afro-Amerikanen in de geschiedenis strijd hebben geleverd, niet voor hun eigen vrijheid, maar voor die van de witte Amerikanen. Hij verwees naar de gruwelijke ervaringen van het ondergaan van politiegeweld, inclusief het gebruik van honden en waterkanonnen tegen vreedzame demonstranten.

Volgens Malcolm X was de witte Amerikaanse man niet bereid zijn onrechtvaardigheden op te geven, ondanks mooie woorden over gelijkheid en rechtvaardigheid. Hij concludeerde dat ware vrede alleen kan worden bereikt door het beëindigen van deze onrechtvaardigheden, en benadrukte de noodzaak van actieve en soms radicale weerstand tegen onderdrukking om echte vrijheid te realiseren.

Malcolm X was een prominente Afro-Amerikaanse activist en leider, bekend om zijn strijd voor burgerrechten en zwarte bevrijding.

error: Kopiëren mag niet!