Het luiaardvirus dat ‘jongeren doodt’ verspreidt zich

Twee jonge vrouwen van in de twintig behoren tot de slachtoffers van het luiaardvirus in Brazilië, waarbij deskundigen waarschuwen dat de potentieel ‘onstuitbare’ dreiging voor Europa nog groter zou kunnen zijn als gevolg van de klimaatverandering.

Naar verluidt heeft de ‘luiaardkoorts’, die mensen van begin twintig kan doden, Europa voor het eerst getroffen. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat de ziekte van het Oropouche-virus – die symptomen als gewrichtsstijfheid, misselijkheid en braken kan veroorzaken – ‘niet meer te stoppen’ zou kunnen zijn na uitbraken in Cuba en Brazilië.

Twee Italiaanse reizigers die terugkeerden uit Cuba behoorden tot degenen die in het ziekenhuis waren opgenomen met symptomen van de dodelijke ziekte. Volgens The Mirror werd een 26-jarige vrouw ziek met koorts en diarree na een bezoek aan de Cubaanse provincie Ciego de Avila. Ze keerde op 26 mei terug naar Verona met het virus, dat zijn naam krijgt omdat het wordt verspreid via muggen van luiaards.

Een 45-jarige man zocht ondertussen op 7 juni medische hulp in Forlì, Noord-Italië. Hij kwam kort nadat hij terugkeerde van een zomervakantie in Havana en Santiago de Cuba.

Het virus heeft in Brazilië al zijn eerste slachtoffers geëist. Twee jonge vrouwen, 21 en 24 jaar oud, stierven op tragische wijze op 25 juli nadat ze last hadden van hevige buikpijn, bloedingen en een gevaarlijk lage bloeddruk.

Andere symptomen van Oropouche-koorts kunnen hoofdpijn, hoge temperatuur, spierpijn, verkoudheid en lichtgevoeligheid zijn. De dreiging voor Europa wordt nog verergerd door de potentiële impact van de opwarming van de aarde, aldus een deskundige.

error: Kopiëren mag niet!