De ondergrond van Mars zou een oceaan kunnen herbergen

Door Duncan Mil
13 augustus 2024 – Een onderzoek van NASA’s Mars InSight-lander toont bewijs van water onder het oppervlak van de Rode Planeet, met genoeg water om een ​​wereldwijde oceaan te vormen.

De lander is sinds 2018 op de Rode Planeet en heeft seismische gegevens van meer dan 1.300 Marsbevingen gemeten in vier jaar voordat hij in december 2022 werd stilgelegd.

Geologische studies tonen aan dat het oppervlak van de planeet meer dan drie miljard jaar geleden meren, rivieren en oceanen had. Water wordt als essentieel voor leven beschouwd.

“De ingrediënten voor leven zoals wij dat kennen, bevinden zich in de ondergrond van Mars als deze interpretaties correct zijn”, aldus hoofdwetenschapper Vashan Wright van de Scripps Institution of Oceanography van de University of California San Diego.

“Op aarde infiltreerde grondwater van het oppervlak” tot diep onder de grond, aldus Wright. “We verwachten dat dit proces ook op Mars heeft plaatsgevonden toen de bovenste korst warmer was dan nu.”

Maar alleen omdat er nog steeds water in Mars rondklotst, betekent nog niet dat er leven is, voegde Wright toe.

De studie, waarvan Matthias Morzfeld van de Scripps Institution of Oceanography en Michael Manga van de University of California Berkeley de auteurs zijn, werd maandag gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

error: Kopiëren mag niet!