CBvS-governor Roemer: “Inflatie verder omlaag krijgen is grootste uitdaging voor dit jaar”

Nu de wisselkoers al geruime tijd stabiel is en zelfs daalt, is de grootste uitdaging voor dit jaar het verder omlaag brengen van de inflatie. Volgens projecties van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, komt de inflatie dit jaar onder de 20 procent uit. De inflatie projecties van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn echter optimistischer. 

De monetaire topman toont zich content met de tot nog toe bereikte resultaten van het gevoerd monetair beleid van de Centrale Bank als belangrijk onderdeel van het IMF-programma. 

Centrale Bank governor Maurice Roemer verwacht dat de inflatie dit jaar zal eindigen op rond de 10 procent. “Het zou mooier zijn als het een 1-cijferige jaarinflatie wordt, maar dat is niet waarschijnlijk”, aldus Roemer. 

Binnen een tijdsbestek van drie jaar is de inflatie van rond de 60 procent  teruggebracht naar 32,6 procent eind vorig jaar, en de projecties voor eind dit jaar zijn dat het onder de 20 procent zal uitkomen. 

Met deze succesvolle resultaten van het gevoerde monetair beleid is volgens Roemer aangetoond dat in een klein land als Suriname monetaire financiering enorme schade toebrengt aan de economie en daarmee de samenleving. Het gevoerde monetair beleid van de Centrale Bank verbiedt monetaire financiering. 

Naast het afzweren van de monetaire financiering is ook belangrijk dat de hoeveelheden geld in omloop nauw in de gaten gehouden moeten worden. In dit verband zijn de OMO’s (Open Markt Operaties) belangrijke instrumenten. 

Het fenomeen van parallelkoersen is met het gevoerde monetair beleid in relatief korte tijd verleden tijd geworden. De officiële- en de zogenaamde zwarte marktkoersen zijn geïndiceerd. Er zijn nog kleine verschillen in de koersen, maar die zijn inherent aan het systeem van een flexibele wisselkoers.

Over een 1-cijferige jaarinflatie dit jaar, welke hoewel ideaal doch niet waarschijnlijk is, zegt de Centrale Bank governor dat dit voor de reële sector erg veel voordelen zou hebben. Bij het opstellen van financiële jaarverslagen worden door het bedrijfsleven de zogeheten IFRS-standaarden (International Financial Reporting Standards)  gehanteerd. Bij het IFRS stelsel wordt gekeken naar het inflatiecijfer over het afgelopen jaar. Een 1-cijferige jaarinflatie, althans een laag jaar inflatiecijfer, heeft een grote positieve impact op de winstcijfers van grote belangrijke bedrijven. 

error: Kopiëren mag niet!