Bedrijven en huurders in verwarring door nieuwe regelgeving voor SRD betalingen

Vanaf 1 september moeten alle betalingen in Suriname in SRD (Surinaamse Dollar) worden gedaan. Dit besluit, hoewel nobel bedoeld, brengt voor veel bedrijven en burgers aanzienlijke uitdagingen met zich mee, vooral gezien de continue fluctuatie van de wisselkoersen.

Veel bedrijven geven momenteel hun producten aan in USD$ om de grillige wisselkoersen te omzeilen. Met name voor winkels met honderden producten is het ondoenlijk om dagelijks prijzen in SRD aan te passen door de wisselkoersschommelingen en de daaruit voortvloeiende inflatie tot zelfs hyperinflatie. Alleen bedrijven die beschikken over geavanceerde financiële kassasoftware kunnen deze omrekeningen eenvoudig tijdens de afrekening uitvoeren. Echter, zulke softwarepakketten zijn kostbaar en voor veel midden- en kleinbedrijf-ondernemingen onbetaalbaar.

De overgang naar verplichte SRD-betalingen zal daarom een grote impact hebben. Hoewel de intentie achter dit besluit loffelijk is – namelijk het bevorderen van valuta stabiliteit – is die stabiliteit momenteel nog ver te zoeken.

Een nog grotere zorg zijn de huurders van woningen en kamers die gedwongen zijn om hun huurprijzen in euro’s of USD$ te betalen. Dit betreft vaak niet-geregistreerde verhuurders die huurders onder druk zetten. De staat blijkt tot op heden niet in staat om deze huurders adequaat te beschermen en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat verhuurders hun rechtmatige huur ontvangen.

Huurders van woningen worden nauwelijks beschermd

Ondanks controlemaatregelen op basisgoederen, is de bescherming van huurders tegen excessieve huurprijzen al jarenlang gebrekkig. Er wordt vaak gesuggereerd dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het afdwingen van huurprijzen belangen hebben in de vastgoedsector en tevens welwillende financiers zijn van politieke partijen.

Hierdoor blijven burgers vaak het slachtoffer van de situatie, terwijl gesprekken over bescherming weinig concrete resultaten opleveren. De verwachting is dat zonder een stabiele valuta en sterke handhaving van regelgeving, zowel bedrijven als huurders zullen blijven lijden onder de voortdurende economische onzekerheid.

error: Kopiëren mag niet!