9-jarige Murell: “Dit wordt een hete vakantie”

“Dit wordt een hete vakantie”, zegt de 9-jarige Murell tegen een redactrice van Dagblad Suriname. Zij geeft aan dat zij het dagelijks heel warm heeft. 

“Op schooldagen zat ik in de klas met een kleine handventilator, natuurlijk met goedkeuring van mijn ouders en de leerkracht. En ik hoefde bijna twee weken al geen schoolwerk te doen, maar alleen opruimen en spelen. Dus het mocht, want die hitte kan ik  helemaal niet aan. Mijn moeder en ik vullen mijn zwembad ook keer op keer om te zwemmen, hoe die filter niet werkt. Wij hebben ook vier keer het zwembad moeten verplaatsen, want door de zon werd het water te heet. Als ik niet zwem, dan zit ik met een broek en top voor die ventilator. Slapen werkt niet en als ik die airco aanmaak, komt mijn oma keer op keer klagen over stroomkosten en of ik ga helpen om te betalen. Dus om niet in discussie te gaan zit ik in mijn kamer met de ventilator aan. Van mijn moeder mag de airco wel aan, maar als oma iets zegt is het ja en amen. Als het zo heet gaat blijven ga ik echt beginnen te balen van de vakantie”, aldus Murell.

Niet alleen Murell, maar ook andere jongeren vertellen over hun ervaring met de hitte. Alysha geeft aan dat zij elke middag naar haar oma loopt om daar te zwemmen. “Ik heb mijn cijfers al binnen en weet dat ik over ben, dus mag van mijn ouders naar mijn oma. Zij heeft een groot zwembad en speelruimte dus ik maak er goed gebruik van. Door de week was dat moeilijk, maar hoe de vakantie nadert kan het wel en mijn moeder kon niet meer met mijn geklaag in huis hoe heet het is. Het was ook opzettelijk van mij alleen, omdat ik naar mijn oma wilde. Maar soms komt zij ook mee en dan hebben wij vaker een leuke tijd.”

Alysha geeft verder aan dat haar twee broers ook last hebben van de hitte, maar het hen helemaal niet aangaat. “Zij gaan wel naar oma, maar misschien één tot twee keer in een week. Zij lopen met een broek rond zonder een trui en zitten achter hun Playstation. Ik kan dat niet, maar ik begrijp jongens echt niet”, zegt Alysha.

Carmen die op een bepaalde leeftijd is, geeft aan dat zij het ook warm heeft. “Ik baad in een dag misschien zes tot zeven keer en zodra het hard regent, zit ik even eronder om te genieten. Ik denk op zo’n manier ook vaak terug aan mijn jongere jaren. En het doet me ook heel goed. Ik heb geen luxe dingen en wil ze ook niet, dus ik roei met de riemen die ik heb. Je lichaam afkoelen kan op verschillende manieren. Je moet alleen creatief zijn en een beetje economisch denken. Het zou ook wel goed zijn als we de financiële situatie zo makkelijk konden oplossen”, aldus Carmen. 

TM

error: Kopiëren mag niet!