WHO dringt aan op actie in Suriname tegen tabaksgebruik

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot dringende maatregelen tegen tabaksgebruik in Suriname. Ter gelegenheid van Wereld Anti-Tabaksdag, werd Suriname aangemerkt als een land op een kritiek punt. Jaarlijks sterven 500 mensen in Suriname aan tabak-gerelateerde ziekten, wat neerkomt op bijna 12 procent van alle sterfgevallen. 

Een rapport van het Ontwikkelings Programma van de Verenigde Naties (UNDP) uit 2021 toont aan dat de kosten voor gezondheidszorg en productiviteitsverlies als gevolg van tabaksgebruik in Suriname SRD 508 miljoen per jaar bedragen.

De onderzoeksresultaten van het afgelopen decennium zijn zorgwekkend: één op de vijf volwassenen rookt regelmatig en één op de acht kinderen van 13 tot 15 jaar experimenteert met tabak. In een klas met 32 dertienjarige kinderen gebruiken waarschijnlijk minstens vier leerlingen tabak.

Roken veroorzaakt aanzienlijke schade aan uiterlijk en gezondheid. Het vermindert de kwaliteit van de huid, tanden en haren, leidt tot versneld ouder worden en verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals staar en psoriasis. Hoewel deze gevolgen ontmoedigend zijn, kan het stoppen met roken veel van deze veranderingen verbeteren.

De WHO en UNDP benadrukken de noodzaak van preventieve maatregelen en bewustwordingscampagnes om de volksgezondheid in Suriname te verbeteren.

error: Kopiëren mag niet!