Ravaksur boos over opmerkingen IMF-deskundige: “Wie regeert het land, het IMF of de regering?” 

Vakbondstopper en woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) Armand Zunder (zie foto top) vindt de opmerkingen van IMF-deskundige Anastasie Guscina over de lopende loononderhandelingen tussen de overheid en de vakbonden onkies. Zunder stoort zich ernstig aan de opmerkingen van de IMF-deskundige die de loononderhandelingen controversieel noemt.

De hoge looneisen van de vakbonden brengen volgens haar de macro-economische stabiliteit in gevaar. De vakbonden zouden zich ook niet alleen moeten richten op hoge looneisen, maar ook de aandacht moeten richten op een oplossing voor het vraagstuk van spookambtenaren en ongeregistreerde ambtenaren die voor het niets doen door de overheid betaald worden. 

Met de financiële ruimte die daardoor op de overheidsbegroting ontstaat  zouden de ambtenaren die in actieve dienst zijn beter kunnen worden betaald. 

IMF-deskundige Anastasia Guscina heeft met deze opmerkingen afgelopen donderdag tijdens een persconferentie van het ministerie van Financiën en Plannen de woede op de hals gehaald van de vakbeweging. 

“Wie regeert het land, de regering of het IMF?”,  vraagt Armand Zunder zich af. 

Hij benadrukt opnieuw dat de vakbeweging niet met het IMF in onderhandeling is, maar met de Surinaamse regering. De IMF-deskundige had zich beter moeten beheersen met haar opmerkingen. Zij zou zich dienen te onthouden van opmerkingen die consequenties hebben voor het regeerbeleid, aldus Zunder. Dat de opmerkingen zijn gemaakt in bijzijn van Financiën-minister Stanley Raghoebarsing en zonder diens enige reactie baart Ravaksur zorgen.

Voortzetting loonbesprekingen

Ondertussen is bekend geworden, dat de loonbsprekingen tussen de overheid en Ravaksur+ plus op 19 augustus zullen worden voortgezet. De loononderhandelingen lopen sinds mei. De vakbonden hebben tot tweemaal toe een loonbod van de overheid verworpen. Dat de loonbesprekingen pas de 19e van de maand zullen worden voortgezet ziet Zunder als extra problematisch. 

Op de 15r van de maand gaan namelijk de nieuwe rekeningen met de verhoogde stroomtarieven van de EBS de deuren uit. Dat betekent dat de al hoge kosten van levensonderhoud nog verder zullen drukken op de samenleving. De regering blijft maar geen besluiten nemen met betrekking tot de verlaging van de stroomtarieven. De technische deskundigen van de gezamenlijke vakbeweging hebben daartoe concrete voorstellen gedaan en deze uit en treurig toegelicht en onderbouwd. Volgens Zunder lijkt de regering er geen oor voor te hebben. 

Status onderhandelingen

De  overheid heeft de vakbonden bij het laatste loonvoorstel van 4 juli het bod gedaan om de 15 procent loonaanpassing die ze bereid is te geven, over twee rondes uit te smeren. 10 procent gaat in per juli en 5 procent per 1 januari volgend jaar. De uitbetaling van de 10 procent loonsverhoging die per juli moet ingaan vindt volgens het voorstel op twee tijdstippen plaats, namelijk in september en in december. Voor de vakbonden is dit onacceptabel . 

De overheidsvakbonden willen een 36 procent loonsverhoging, zijnde het inflatiecijfer van vorig jaar. De incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen, dient echter eerst per 1 juli plaats te vinden. De 36 procent loonaanpassing dient vervolgens daarover berekend te worden. 

De overheid wil de incorporatie van de SRD 3.500 in de lonen echter pas per 1 januari 2025 laten ingaan, en de uitbetaling ervan ook nog in delen spreiden: SRD 1.000 in januari, SRD 1.000 in april en de rest in augustus.  Dit voorstel is voor de vakbonden absoluut niet bespreekbaar.  

error: Kopiëren mag niet!