Ken’s helikopter avontuur in Frankrijk: Twee voor de prijs van mega veel

Bij de gedachte aan helikopters en het ministerie van Justitie en Politie en minister Kenneth Amoksi, verschijnt er een glimlach op het gezicht van menig Surinamer. Recentelijk toog de minister naar het assemblagebedrijf van Airbus Helicopters in Marseille, Frankrijk. Daar lieten de Fransen geen seconde onbenut om hem twee helikopters aan te smeren voor een slordige $10 miljoen.

 “Het Nationale Leger heeft deze ervaring al”, zou je denken, maar de verleiding van blinkende nieuwe speeltjes was te groot. De aanschaf ging niet zonder wat hilarische bedenksels. Bij het aanschaffen van helikopters hoort immers een gedegen behoefteanalyse, missie- en capaciteitsvereisten, budgettering – de hele mikmak. Maar wie heeft daar tijd voor als er helikopters voor je neus staan die schreeuwen om door jou gekocht te worden?

Wettelijke goedkeuringen en certificeringen? Pff, hinderlijke details. Infrastructuur zoals onderhoudsvoorzieningen en helipads? Ach, dat bouwen we ze er gewoon bij. Opleidingen voor piloten en onderhoudspersoneel? Dat lossen we later wel op. De politie beweert zelfverzekerd dat ze deze nieuwe aanwinsten zullen gebruiken voor criminaliteitsbestrijding in het binnenland, alsof ze dat ding in de lucht krijgen en niet binnen no-time in een boomtak vastzitten.

Dit hele plan lijkt een beetje op die tijd onder de regering Bouterse-Ameerali, toen men een helikopter huurde voor stadbeveiliging. Het eindigde in een catastrofe die de staat vele duizenden dollars kostte – een grote vriendendienst voor de verhuurder en een bron van spotlachjes voor de rest van ons.

Maar goed, Amoksi keert terug naar Suriname, helikopters in de pocket, vol hoop om te laten zien dat de politie criminaliteit in het binnenland heus aan kan pakken. Of het hele plan net zo goed gaat als de vorige keer? We kunnen alleen maar afwachten en hopen dat we na dit droge brood, geen spijt krijgen van een explosie aan luchtacrobatiek door onervaren piloten.

error: Kopiëren mag niet!