Echo’s laten maken nog steeds een groot probleem

Het laten maken van een echo voor medische behandelingen is nog steeds een grote uitdaging. Dit blijkt uit de ervaring van het echtpaar M.T. en S.D., die hun verhaal delen met Dagblad Suriname. “Op dit moment zijn er slechts twee plekken waar echo’s kunnen worden uitgevoerd: bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en bij het Medisch Diagnostisch Centrum (MCD) aan de Schietbaanweg. Maar zelfs op deze locaties duurt het heel lang om een afspraak te maken.”

“Voorheen waren er vier locaties waar echografische diensten konden worden uitgevoerd, dit zijn er nu slechts twee geworden”, geeft het bezorgde koppel aan. De reden hiervoor is dat veel specialisten het land verlaten hebben, waardoor het aantal beschikbare plekken sterk is afgenomen, aldus de chirurg van het koppel. 

“Tijdens de vakantie moet je maar rondbellen en hopen dat er ergens een plek vrij is voor een echo”, werd aan het koppel voorgelegd door de behandelende arts. Zelfs in urgente gevallen, waarbij een echo met spoed nodig is, is het lastig om snel geholpen te worden. 

Het verontruste koppel benadrukte dat zelfs bij het grootste ziekenhuis, het AZP, de situatie verre van ideaal is. De artsen daar verwijzen patiënten regelmatig naar andere locaties buiten het ziekenhuis voor het maken van een echo. Helaas kunnen de andere locaties vaak pas veel later helpen. Zo gaf het ‘s Lands hospitaal aan pas eind augustus beschikbaar te zijn en Medilab Laboratorium en Radiologie kon pas in september een afspraak inplannen.

Echografie is een techniek om lichaamsdelen in beeld te brengen met geluidsgolven. Volgens Echozorg.nl is echografie heel belangrijk, omdat het real-time beelden levert. Hierdoor kunnen artsen pezen, spieren, en gewrichten in beweging onderzoeken en snel afwijkingen vergelijken met de andere kant van het lichaam. Dit is iets wat met röntgen- of MRI-onderzoeken niet mogelijk is. Daarnaast hebben echobeelden een hoge resolutie, waardoor zelfs kleine structuren duidelijk en vergroot zichtbaar zijn. Een ander belangrijk voordeel van echografie is dat er geen gebruik wordt gemaakt van straling, waardoor het een veilige en ongevaarlijke onderzoeksmethode is.

Echo’s, of ultrasounds, worden gebruikt voor een breed scala aan medische onderzoeken zoals bij zwangerschap, diagnose van het hart, de lever, nieren, en de galblaas. Echo’s kunnen ook helpen bij het diagnosticeren van problemen met gewrichten, spieren, pezen en ligamenten, zoals scheuren of ontstekingen en andere aandoeningen. 

SD

error: Kopiëren mag niet!