Astronauten wachten om terug te keren naar de aarde

12 augustus 2024 – NASA zal medio augustus beslissen hoe en wanneer twee astronauten — Sunita Williams en Barry Wilmore — teruggebracht worden van het internationale ruimtestation, mogelijk inclusief een rit naar huis in een SpaceX-capsule, nadat ze hun terugkeer aan boord van Boeing’s Starliner herhaaldelijk hebben uitgesteld.

Marineveteranen Wilmore en Williams vlogen op 5 juni naar het ISS met Boeing’s Starliner, de eerste bemande lancering van het vaartuig. Ze zijn nog steeds op het station en wachten tot NASA erachter komt hoe ze terug naar de aarde kunnen.

“We hoeven bijvoorbeeld niet alleen een bemanning terug te brengen op Starliner. We kunnen ze ook terugbrengen op een ander voertuig”, zei Ken Bowersox, adjunct-beheerder van NASA’s Space Operations Mission Directorate, tijdens een persconferentie op woensdag (7 augustus).

Boeing’s Starliner-capsule heeft verschillende problemen gehad. De oorspronkelijke lanceringsdatum werd twee keer uitgesteld, een keer vanwege een probleem met een zuurstofventiel.

Eenmaal in de ruimte ontdekte NASA vier heliumlekken en vijf defecte stuwraketten. NASA en Boeing hebben gezegd dat de Starliner-capsule veilig is om in te reizen, maar het exacte probleem achter de problemen moet nog worden vastgesteld en Wilmore en Williams blijven op het ISS.

Als NASA kiest voor de Dragon-optie van SpaceX, zullen slechts twee van de vier astronauten die voor de lancering zijn gepland, gaan, waardoor er twee stoelen overblijven om Wilmore en Williams in februari 2025 terug naar de aarde te brengen.
Send feedback
Side panels
History
Saved

error: Kopiëren mag niet!