Spanjaard giet water over 6.000 jaar oude grotschildering voor betere foto

De Spaanse politie onderzoekt een man die water over grotschilderingen van 6.000 jaar oud heeft gegoten. De man deed dat zodat de foto’s die hij maakte er beter uit zouden zien. Dat melden Spaanse media, waaronder El País.

De Natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie kwam de 39-jarige man in mei op het spoor. Op social media had de man foto’s gedeeld van natte grotschilderingen.

Ook liet hij daarbij weten dat de foto’s zijn genomen in het gebied Sierra Sur de Jaén. De Spanjaard wordt nu onderzocht wegens “een misdaad tegen historisch erfgoed”.

De politie zegt dat de man “roekeloos” handelde en schade heeft toegebracht aan de schilderingen. De grotschilderingen zijn gemaakt op kalksteen, dat in water oplosbare zouten bevat. Wanneer er water op de schilderingen wordt gegoten, lossen deze zouten op en komen ze naar de oppervlakte wanneer het water verdampt. Daardoor ontstaat een korst die “onherstelbare schade” aan de schilderingen veroorzaakt.

In 1998 heeft UNESCO 69 locaties met prehistorische rotskunst, waaronder die in de bergen van Jaén, benoemd tot Werelderfgoed.

error: Kopiëren mag niet!