Protestacties rijstboeren voorlopig opgeschort

De protestacties van kleine rijstboeren op het Brasa Plein te Nieuw Nickerie zijn donderdag voorlopig opgeschort. Daartoe werd dondermorgen besloten nadat president Santokhi de actievoerende boeren had uitgenodigd voor een onderhoud. Dit onderhoud vond plaats op het districtscommissariaat, kort voordat de officiële plechtigheden zouden beginnen in verband met 145 jaar Vesiiging Nieuw Nickerie 

De president is in verband hiermee sinds donderdag in het rijstdistrict. 

Rijstboeren waren donderdagmorgen weer in grote getale op het Brasa Plein om te protesteren uit onvrede over de ontoereikende financiële compensatie die de overheid ze wil geven. Tijdens het onderhoud met de president hebben de rijstboeren hun beklag gedaan over het feit dat de leiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  weigerde inzage te geven in de registratielijst op basis waarvan de financiële compensatie zal worden verstrekt.

De afspraak om inzage te geven in de lijst was gemaakt tijdens een ontmoeting met de president afgelopen maandag in het Kabinet van de President. Tijdens het vervolg onderhoud donderdag in Nieuw Nickerie heeft de president terstond de leiding van LVV opdracht gegeven de lijst beschikbaar te stellen. Dat is ondertussen gebeurd. 

Onder leiding van districtscommissaris Senrita Gobardhan zouden de rijstboeren vrijdagmiddag de registratielijst controleren. Ze willen weten welke de landbouwpercelen en personen zijn die geregistreerd staan op de lijst voor financiële compensatie. 

Onbetrouwbaarheid lijst 

Boeren hebben sterke vermoedens dat landbouwpercelen en personen oneigenlijk op de lijst zijn opgebracht. Zo heeft LVV-minister eerder gezegd dat 30.000 hectare aan landbouwpercelen zijn opgebracht op de lijst. Boeren vragen zich af hoe dat kan, omdat naar hun zeggen slechts 17.000 hectare is ingezaaid het afgelopen seizoen. 

De regering heeft een bedrag van SRD 60 miljoen goedgekeurd voor financiële compensatie aan rijstboeren.

President Santokhi heeft donderdag tijdens de officiële plechtigheden te Nieuw Nickerie de rijstboeren verzekerd dat de regering serieus bezig is met het zoeken naar een oplossing voor hun financiële problemen. Hij zegt vooralsnog niet te kunnen zeggen hoe die oplossing eruit gaat zien. De president vindt wel, dat de oplossing niet langer dan een week op zich zal moeten laten wachten. 

Hij wijst op de heel belangrijke rol van rijstboeren in Nickerie voor wat betreft de voedselvoorziening. Nickerianen en rijstboeren hebben getoond niet van de overheid afhankelijk te zijn, maar als zij in problemen verkeren moet de overheid ze tegemoetkomen, aldus de president.

error: Kopiëren mag niet!