PALU: Waar blijft de Motie van Wantrouwen tegen Nurmohamed?

De PALU is van mening dat de minister van Openbare Werken (OW) allang de eer aan zichzelf had moeten houden in de kwestie van ‘Herinrichting Van ‘t Hogerhuysstraat’ en het vroegtijdig uitlekken van informatie naar aannemers. Dat hij die zelfwaarde niet heeft blijkt ook nog uit de bedreigingen naar de pers die slechts haar werk heeft gedaan. 

Maar, zeer teleurstellend is de houding van leden van De Nationale Assemblee (DNA). Dat de VHP-fractie de mond houdt is te begrijpen. Maar waar blijft de motie van wantrouwen van de oppositie, inclusief de naar de VHP vingerwijzende DNA-leden van de coalitiepartner ABOP?

Pan American

Van welk hout de minister van OW en de president zijn gesneden bleek al uit de kwestie van Pan American. De president en de minister overtreden alle grenzen van de wet om een aannemer zonder tegenprestatie bijna US$8 miljoen uit te keren. Als het Openbaar Ministerie (OM) niet tot vervolging overgaat zal zelfs een gevaarlijk ‘gewoonterecht’ ontstaan. Elke verkavelende en huizen bouwende ondernemer mag dan bij de minister van OW achteraf aankloppen voor een financiële vergoeding van de “gemaakte kosten” die de ondernemer heeft gemaakt, na het ondertekenen van een zongenaamde Public-Private-Partership overeenkomst. “Gemaakte kosten” waar de kopers van de woningen strikt genomen al voor betalen of hebben betaald.

Rol DNA

Ook in deze ‘Pan American-kwestie’ stelde de PALU de houding van DNA aan de kaak. Toen is namelijk de motie van wantrouwen tegen de minister van OW ookal uitgebleven. En niet alleen de leden van de coalitie namen geen initiatief. Ook vanuit de oppositie bleven de harde signalen uit en is geen rode lijn  getrokken voor President en minister die keer op keer over te schreef gaan. Uiteindelijk werd een motie van wantrouwen in algemene zin door de NDP-fractie ingediend daags na de Pan American kwestie. Vooraf was toen overduidelijk dat de meerderheid van DNA niet achter deze motie zou staan.

Wetten overtreden 

En nu de kwestie van het project ‘Herinrichting Van ‘t Hogerhuysstraat’. Het is overduidelijk dat de minister van OW verantwoordelijk gesteld moet worden voor het vroegtijdig uitlekken van strategische informatie van het project naar aannemers. En dat vervolgens de minister van OW willens en wetens de financierende Inter-American Development Bank (IDB) niet op de hoogte stelt van gevolgde procedures die niet zijn afgesproken. De bewust geplande en uitgevoerde handelingen van de minister van OW zijn in lijn met de Pan American kwestie om bevriende ondernemers te bevoordelen, al moeten daarvoor wetten en procedures worden overtreden.

Kleur bekennen

En nu ook weer is het stil in DNA. Suriname heeft wederom internationaal imagoschade geleden en DNA zou eigenlijk in brand moeten staan van verhitte emoties. En toch, waar blijft de specifieke motie van wantrouwen tegen de minister van OW waarmee leden van DNA met de billen bloot zullen gaan? Ook de leden van de ABOP zullen kleur moeten bekennen. Vooral de ABOP leden die momenteel continu vingerwijzen naar de VHP en uiteindelijk gewoon meestemmen met de coalitie als het aankomt op beleidszaken als de onjuist geformuleerde begrotingen. De neergang van de politieke ethiek is kennelijk kamerbreed.

Wakker blijven

De PALU roept de samenleving op om vooral wakker te blijven. Hebben belangrijke politieke partijen uit de coalitie en de oppositie nu reeds afspraken met elkaar gemaakt, vraagt de PALU zich af. Het bleek al in het kamerbreed aannemen van de verhoging van de bijdrage van politieke partijen om te mogen deelnemen aan de verkiezingen. Inmiddels heeft het Constitutioneel Hof (CHof) dit besluit van DNA verworpen. En  het uitblijven van de motie van wantrouwen vanuit de oppositie in deze kwestie, ook vanuit de ABOP-fractie, maakt duidelijk dat de minister van OW kamerbreed de hand boven het hoofd wordt gehouden. Sari tori!

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)

error: Kopiëren mag niet!