Padieboeren Bond roept landbouwers op tot hechte eenheid

Radjoe Bhikharie

Padieboeren mogen zich nooit meer laten misbruiken door politici, die slechts uit zijn op stemmen winst. Elk seizoen worden de boeren in een wurggreep gehouden door opkopers, verwerkers en exporteurs, die ook grote invloed hebben in politieke partijen. 

Kleine padieboeren hebben een productieaandeel van ruim 60%, doch zijn in een zeer afhankelijke positie, vanwege het ontbreken van eigen opslagfaciliteiten, droger en pelmolen. De opkopers bepalen dan  de prijs van de padie en telkens wordt het excuus van de lage wereldmarktprijs voorgehouden. 

Het is frappant dat uitgerekend de Nationale Democratische Partij  (NDP) samen met andere oppositiepartijen een openbare vergadering heeft aangevraagd om de huidige situatie in de rijstsector te bespreken. Tijdens hun regeerperiode hebben ze nimmer gezorgd voor het tot stand komen van garantieprijzen. Er bestaat een decreet uit de jaren ‘80, dat  door middel van enkele wijzigingen tot wet verheven kan worden. Het ontbreken van garantieprijzen is een heet hangijzer in de sector. De NDP heeft nooit de rijstsector een push gegeven. Immers, ik breng u in herinnering, dat eigendommen van de SML, tijdens de vorige regering van de NDP aan een partijbons gratis zijn weggeven,onder het mom Suriname tot voedselschuur te maken. De regering Venetiaan had de SML schuldenvrij achtergelaten, de grootste schuldeisers zelfs volledig terugbetaald. 

Deze regering heeft bij haar aantreden een commissie in het leven geroepen om na te gaan welke juridische mogelijkheden aangewend kunnen worden om de eigendommen terug te vorderen. Echter, zoals het bij vele andere commissies vergaat, is er nooit enig advies gekomen. 

De Bond van Surinaamse Padieproducenten is er voorstander van dat boeren zich bundelen in een hechte sterke coöperatie. Niet die zogenoemde 14 losse coöperaties die door minister Sewdien opgericht zijn. Een coöperatie met integer staatstoezicht en begeleiding. Absoluut ook niet het model van de toenmalige Surexco. De Staat moet garant staan voor de investeringen en die zelfs voorschieten, zodat de coöperatie in aanmerking komt voor een eigen opslagplaats, droger en pelmolen. De begeleiding en investering van de overheid kan geschieden in samenwerking met de EU, FAO, IDB, ectetera.

Bond van Surinaamse Padieproducenten 

Radjoe Bhikharie  (voorzitter)

error: Kopiëren mag niet!