IMF technische missie ziet in loononderhandelingen gevaar voor stabiliteit economie

De technische missie van het IMF, onder leiding van Anastatsia Guscina, vindt de hoge eisen van de vakbonden bij de onderhandelingen met de overheid voor loonsverhoging voor overheidswerkers niet alleen als gevaar voor de voortgang van het IMF-programma, maar ook voor de bereikte macro-economische stabiliteit.  

De IMF-deskundige noemt de lopende loonbesprekingen controversieel. Het huidige overheidsbudget kan de hoge looneisen van de vakbonden niet dragen. De vakbonden hebben niets aan een forse loonsverhoging die ertoe kan leiden dat de inflatie weer aangewakkerd wordt, waardoor de koopkracht zal dalen. 

Anastasia Guscina sprak donderdag tijdens een persconferentie van het ministerie van Financiën en Planning. Daarbij ging zij onder andere in op de noodzaak dat de overheid haar uitgaven binnen de perken van de budgettaire mogelijkheden houdt. Aan de andere kant moet het binnenhalen van de overheidsinkomsten veel beter plaatsvinden. Het verschil tussen uitgaven en inkomsten moet binnen de primaire saldo doelstelling van het IMF-programma worden gebracht, omdat anders het programma dreigt te stoppen.

Met betrekking tot de hervorming van de publieke sector, zegt de IMF-deskundige, dat hoewel die zich in de goede richting bevindt, het toch “ambitieuzer” uitgevoerd moet worden.

De circa 2.000 spookambtenaren die voor het niets doen, maandelijks ten laste van de overheidsbegroting betaald worden, dienen afgevoerd te worden. Dat moet ook gebeuren met de ambtenaren die zich niet hebben laten registreren. Deze groepen van personen binnen het overheidsapparaat dienen niet langer beschermd te worden. De overheid zou dit vraagstuk ook onderdeel moeten laten zijn van de loonbesprekingen. 

De IMF-technische missie vindt dat met de verdere sanering van het overheidsapparaat er financiële ruimte op de begroting ontstaat. Daardoor kunnen ambtenaren die daadwerkelijk werken en presteren beter beloond worden, aldus Anastasia Guscina.

error: Kopiëren mag niet!