Brunswijk: “De regering heeft getroffenen in Brokopondo geholpen en zal nu boeren Nickerie tegemoet komen”

“Deze regering laat geen mensen in de steek. Als er calamiteiten zijn komen wij in.We hebben dat gedaan toen er overstromingen waren in Brokopondo. De mensen die schade hebben geleden zijn door de regering gecompenseerd. Nu vragen de boeren om ondersteuning, omdat zij in problemen zitten. Ik vraag ze geduld, de president en regering zijn ermee bezig.” 

Zo heeft vicepresident Ronnie Brunswijk gesteld naar aanleiding van aanhoudende acties door een groep landbouwers. De boeren eisen een financiële tegemoetkoming, in lijn met beloften van president Chan Santokhi. Die belofte werd in april gedaan terwijl het nu inmiddels augustus is.

De boeren in Nickerie eisen SRD 10.000 per hectare, terwijl de regering in eerste instantie op tafel kwam met SRD 2.000 per hectare. Binnen een week moet er een oplossing zijn, gaf Santokhi vorige week aan. Vicepresident Brunswijk stelt dat hij zich inhoudelijk niet bemoeit met de zaak. “Het ligt op het bord van de president. Maar natuurlijk vind ik het erg voor de mensen.” 

De vicepresident vervolgde door aan te geven dat volgens hem het principe van recht voor een, recht voor allen, geldt. Volgens hem moet er snel een oplossing komen in de zaak. Recente berichten uit Nickerie laten echter blijken dat de gesprekken moeizaam verlopen.

De boeren en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij kunnen het niet eens worden over de werkwijze. Boeren hebben al aangegeven niet te willen werken met de leiding van het ministerie.

“De mensen van de waterschappen en op het ministerie zijn allemaal dieven. Wij willen niet werken met ze”, aldus diverse boeren in Nickerie die in actie zijn. President Santokhi heeft aangegeven dat diverse modellen worden uitgewerkt om alsnog te geraken tot uitbetaling van de compensatie aan landbouwers. 

error: Kopiëren mag niet!