Bolivia: Record ontbossing Amazonegebied in 2023 door milieucriminaliteit

Milieucriminaliteit vernietigt het Boliviaanse Amazonegebied. In 2023 steeg het verlies van oerbossen in Bolivia met 27 procent en bereikte het voor het derde jaar op rij het hoogste aantal ooit: bijna 500.000 hectare, aldus het Global Forest Watch-platform.

“Achter deze vernietiging zitten onbeheersbare bosbranden, de uitbreiding van de landbouwgrens, ongebreidelde goudwinning en de bouw van luchthavens en drugslaboratoria midden in natuurparken en beschermde gebieden”, aldus het recente rapport The Plundered Amazon: The Roots of Environmental Crime in Bolivia, gezamenlijk gepubliceerd door InSight Crime en de Braziliaanse denktank Instituto Igarapé.

Het rapport benadrukt de transnationale en grensoverschrijdende dynamiek van milieucriminaliteit in Bolivia, waaronder handel in wilde dieren, illegale handel in kwik voor goudwinning en houthandel.

“De toename van illegale activiteiten verslechtert niet alleen het milieu, maar versterkt ook transnationale criminele netwerken die profiteren van gebrek aan toezicht en corruptie”, vertelde Melina Risso, directeur onderzoek bij het Igarapé Instituut, aan de nieuwswebsite Diálogo.

error: Kopiëren mag niet!