samenvatting schrijf in nieuwstekst -100 woorden met kop

Antiracisme waait door het VK na extreemrechtse rellen

Door Duncan Mil
8 augustus 2024 – Duizenden politieagenten en antiracistische demonstranten verzamelden zich in heel Groot-Brittannië na meer dan een week van gewelddadige islamofobe aanvallen na misinformatie op sociale media over een mesaanval in Southport.

Berichten online beweerden dat extreemrechtse, anti-islamitische demonstranten van plan waren om woensdagavond maar liefst 100 immigratiecentra, migrantenondersteuningscentra en gespecialiseerde advocatenkantoren aan te vallen, waardoor veel bedrijven eerder moesten sluiten en sommige winkels hun ramen moesten aftimmeren.

De berichten leidden tot de inzet van duizenden politieagenten en massa’s demonstranten verzamelden zich in steden en dorpen, waaronder Londen, Bristol, Birmingham, Liverpool en Sheffield, met spandoeken met de tekst: “Bestrijd racisme”, “Stop extreemrechts” en “Ruil racisten in voor vluchtelingen”.

Op 30 juli braken er rellen uit toen groepen van ongeveer 300 mensen botsten met de politie en ramen van hotels vernielden waar asielzoekers uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten verbleven, terwijl ze scandeerden “haal ze eruit” en “stop de boten”.

Premier Keir Starmer, een voormalig hoofdofficier van justitie die voor het eerst in een crisis zit sinds hij de verkiezingen van 4 juli won, heeft relschoppers gewaarschuwd dat ze lange gevangenisstraffen tegemoet kunnen zien.

“Dit is de snelle actie die we ondernemen. Als je gewelddadige wanorde op onze straten of online veroorzaakt, zul je de volle kracht van de wet ondervinden”, aldus Starmer.

De National Police Chiefs’ Council meldde 428 arrestaties wegens wanorde, waarvan meer dan 120 mensen zijn aangeklaagd.

error: Kopiëren mag niet!