Rijstboeren blijven in actie, vormen commissie om registratielijst te controleren

Rijstboeren in Nickerie blijven in actie. Na het gesprek afgelopen maandag met president Santokhi in Paramaribo, zien ze geen aanleiding om de protestactie die al een week gaande is op te schorten. Rijstboeren blijven erbij dat de SRD 2.000 per hectare aan financiële compensatie die de regering ze wil uitbetalen voor geleden verliezen het vorige seizoen, absoluut onvoldoende is. Ze willen SRD 10.000 per hectare. 

De regering heeft vorige week besloten een bedrag van SRD 60 miljoen beschikbaar te stellen om rijstboeren in Nickerie te compenseren voor geleden verliezen als gevolg van de zeer gebrekkige aanvoer van irrigatiewater het vorige seizoen. Door gebrekkige wateraanvoer hebben boeren flinke kosten moeten maken vanwege brandstofgebruik. Er moest namelijk water worden opgepompt om hun landbouwpercelen te kunnen bevloeien ten behoeve van de padieinzaai. Die kosten alleen belopen al een bedrag van SRD 12.000 per hectare. 

Uit het onderhoud met de president maandag zijn geen concrete oplossingen gerold. De boeren hebben wel onomwonden hun twijfels uitgesproken over de betrouwbaarheid van de registratielijst die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft opgemaakt op basis waarvan de uitbetaling van de compensatiegelden zal geschieden. Volgens de registratielijst van LVV zou in totaal 30.000 hectare zijn ingezaaid. Het bedrag van SRD 60 miljoen dat de regering heeft goedgekeurd heeft betrekking op deze 30.000 hectare. 

Registratielijst LVV niet betrouwbaar

Volgens de boeren is er helemaal geen 30.000 hectare ingezaaid, maar slechts 17.000 hectare. Ze willen daarom inzage in de lijst, en zelf nagaan wie allemaal zich hebben opgegeven voor compensatie. Ook willen de boeren weten waar de arealen liggen, die volgens de registratielijst van LVV zijn ingezaaid en of bewerkt. Boeren zeggen dat er arealen zijn geregistreerd die helemaal niet zijn bewerkt of zijn ingezaaid. Tijdens het onderhoud met de president is daarom besloten dat de rijstboeren een commissie vormen om de registratielijst van LVV te controleren. 

De rijstboeren zouden dinsdagmiddag bijeenkomen om de commissie te vormen. De commissie zal dan zo spoedig mogelijk hun bevindingen doorsturen naar de president. 

Het komend weekend zal president Santokhi in Nickerie zijn voor festiviteiten in verband met 145 jaar vestiging Nieuw Nickerie. Rijstboeren verwachten dat de president dan met een bevredigende oplossing komt voor hun financiële problemen. Tot dan blijven ze in actie en wordt er dag en nacht gebivakkeerd op het Brasa Plein voor het commissariaatsgebouw te Nieuw Nickerie. 

error: Kopiëren mag niet!